Пристан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пирс в Квебек, края на 19 век.
Бетонна заводска причална стена на канала Рейн-Херне

Пристан – събирателен термин за специално оборудвано място за стоянка (причалване, швартовка) на речни съдове до брега на вътрешните водни пътища. Предназначен е за качване-слизане на пътници и товаро-разтоварни дейности в периода на навигацията. Принципно не се различава от причала, но е характерен за речния флот.

История[редактиране | редактиране на кода]

Може да бъде постоянен, във вид на крайбрежна алея или мол, или плаващ – на баржа, дебаркадер или понтон, съединен с брега чрез трап, който може да стои на допълнителни понтони.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пристань“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.