Нартекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Притвор)
Направо към навигацията Направо към търсенето
План на западноевропейска катедрала. Нартексът е защрихован.
Нартекс екстериор от XIII век, базилика Сан Лоренцо Фиори ла Мура в Рим.
Нартекс на църквата Света Богородица в Рилския манастир

Нартекс или Притвор е термин в сакралната (църковна) архитектура. Думата нартекс произлиза от гръцката дума νάρθηξ (нартекс) – име на дървесния вид Ferula Communis, която означава още жезъл или кутия от нартеково дърво. Нартексът е типичен за архитектурата на източноправославните храмове.

Нартексът представлява най-западната напречна част на един християнски храм. Той може да бъде изцяло изграден вътре в сградата – в този случай се нарича нартекс интериор или езонартекс. Когато е непосредствено пред сградата като част от фасадата ѝ, навес или покрито място, се дефинира като нартекс екстериор или екзонартекс. Нартексът е естественият завършек на сградата и в повечето случаи е ограден с колонада от арки. Тунелът под колонадата е допълнително украсяван.

Задачите, които е изпълнявал през вековете, са различни. Днес той се използва за религиозни церемонии в западната част на храма – бдения, панихиди, кръщенета, молитви и др. Един от най-интересните български нартекси е този на централната църква Света Богородица в Рилския манастир. Той е богато украсен със стенописи и е пример за българската сакрална архитектура.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Krautheimer, Richard (1986). Architettura paleocristiana e bizantina (in Italian). Turin: Einaudi. ISBN 88-06-59261-0.