Продадена невеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Продадена невеста
Prodana cover 1919.JPG
Чешка обява за постановка на операта от 1919 г.
Композитор Бедржих Сметана
Либретист Карел Сабина
Премиера 30 май 1866 г.
Продадена невеста в Общомедия

„Продадена невеста“ (чешки: Prodaná nevěsta) е комична опера в 3 действия от чешкия композитор Бедржих Сметана по либрето от Карел Сабина. Счита се за значителна стъпка в развитието на чешката музика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Написана е в периода 1863 - 1866 г. и за първи е изпълнена на 30 май 1866 г. във Временния театър (Prozatímní divadlo) в Прага. Не успява веднага да завоюва признание и е преработвана и допълвана в течение на следващите 4 год.

Първоначално е написана как оперета в 2 действия (с 20 музикални номера и разговорни диалози). Изискванията на чуждестранните оперни театри заставят Сметана да внесе изменения в партитурата, като я направи по-обширна. За изпълнението в Санкт Петербурге през 1870 г. операта е разделена на 3 действия, а разговорните диалози се превръщат в речитативи. В такъв вариант тя бързо получава популярност и в крайна сметка с успех се поставя по целия свят.

Операта получава международно признание след изпълнението във Виена през 1892 г. Тя е поставена в Чикаго (1893), Лондон (1895) и Ню Йорк (1909). Става първата и в продължение на много години единствената чешка опера в световния репертоар. Много от ранните международни представления са на немски език под название Die verkaufte Braut, а версията на немски продължава да се играе и записва. Немскоезичен филм-опера е направен от Макс Офюлс през 1932 г.

Действащи лица[редактиране | редактиране на кода]

  • Крушина, селянин - баритон
  • Людмила, неговата жена - сопран
  • Марженка, тяхната дъщеря - сопран
  • Миха, богат селянин - бас
  • Хата, негова жена - мецосопран
  • Вашек, техен син - тенор
  • Йеник, син на Миха от първия брак, ратай - тенор
  • Есмералда, танцьорка - сопран
  • Индианец, комедиант - тенор
  • селяни, младежи и девойки, артисти от пътуващ цирк и др.

Действието се развива в село в Чехия през 19 век.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Младата селска девойка Марженка, дъщеря на бедни родители, сърдечно обича своя Йеник, когото селото познава като ратай, дошъл от друго село. Йеник разкрива на Марженка, че е син на заможен баща, който след смъртта на майка му се е оженил повторно и лошата мащеха го е изпъдила от къщи. Бащата на Марженка - Крушина, надумван от хитрия селски сват Кецал, иска да даде дъщеря си на сина на Миха, богат селянин от друго село. Крушина не познава бъдещия си зет, но Кецал го описва така привлекателно, че бащата и майката с радост се съгласяват да му дадат Марженка. Но той не може така лесно да убеди и Марженка. Девойката отказва да се омъжи за друг, освен за Йеник, на когото е дала дума. Марженка решава сама да се бори за своето щастие. Нейният решителен отказ отначало така обърква Кецал, че той се отчайва, обаче по-късно решава да се обърне към Йеник и да го убеди да се откаже от годеницата си. Марженка пък отива да търси Вашек, сина на Миха, за когото искат да я омъжат. Тя иска по някакъв начин да го накара да не се жени за нея.

В селската кръчма е пълно с хора, които се веселят. Тук е дошъл и пристигналият от селото си Вашек. Той е добър момък, но доста глупав, тромав и заеква. Напътствията на майка му са го накарали да се замисли. Момъкът е на такава възраст, че трябва вече да се ожени. Сега Вашек е дошъл, за да се запознае с Марженка - бъдещата си жена. Той се страхува да не би женитбата да не стане, защото всички ще му се смеят. Вашек е тъй загрижен, че не забелязва кога е останал сам в кръчмата. Идва Марженка, която веднага го разбира колко струва и започва да го лъже, че Марженка е лоша жена, че него го обича друго момиче, по-хубаво от нея. Накрая го накарва да се закълне, че няма да се ожени за Марженка. Зарадваният Вашек тръгва подир хубавото момиче, в което се е влюбил, без да го познава. В това време Кецал започва да убеждава Йеник да се откаже от бедната Марженка и му казва, че ще му намери богата годеница, като му предлага и 300 жълтици. Когато Йеник узнава, че го карат да се откаже от Марженка, за да я дадат на Миховия син, той неочаквано лесно се съгласява. Обаче поставя само 1 условие - Марженка ще се омъжи само за сина на Миха. Зарадваният Кецал свиква селяните за свидетели на техния договор. Възмутените селяни се нахвърлят върху Йеник и Кецал.

В селото е пристигнал цирк. Комедиантите, за да привлекат вниманието на селяните, започват да показват различни свои номера. Вашек не може да откъсне очи от невижданото досега зрелище. Той веднага отново се влюбва, но сега в танцьорката Есмералда. В това време съобщават на директора на трупата, че артистът, който играе ролята на мечката, се е напил и най-добрият им номер ще пропадне. Директорът бързо намира изход - ако Вашек иска да се запознае с Есмералда, той трябва да стане цирков артист и да играе ролята на мечката. В това време идват родителите на Вашек, на които той казва, че не иска да се ожени за Марженка, понеже била лоша и щяла да го отрови. Миха и жена му се озадачават - кой ли е наговорил тези глупости на Вашек? Идва Марженка. Тя е узнала, че Йеник я е продал и е дълбоко потресена. Девойката дълго не може да повярва на това, но Кецал ѝ показва подписания договор. Разгневена и отчаяна, тя заявява, че е готова да се омъжи за Вашек. Напразно Йеник се опитва да ѝ обясни, но Марженка не иска и да го чуе. Изведнъж Миха и жена му виждат Йеник и го познават - той е синът, който е напуснал бащиния си дом. Сега Йеник разкрива всичко. В договора е казано, че Марженка трябва да се ожени за сина на Миха и понеже Миха има 2 синове, тя трябва да избере единия от тях. Марженка с радост се хвърля на шията на Йеник, а с измамения Кецал се подиграват всички. В този миг пристига Вашек, преоблечен като мечка, и става за смях пред цялото село. Засрамена, майка му го извежда, а Миха блоагославя брака на Марженка и Йеник.