Продуцентите (филм, 1968)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Продуцентите.

Продуцентите
The Producers
РежисьориМел Брукс
ПродуцентиСидни Глейзър
СценаристиМел Брукс
В ролитеЗиро Мостел, Джийн Уайлдър, Кенет Марс, Дик Шон
МузикаДжон Морис
РазпространителEmbassy Pictures
Премиера18 март 1968
(Питсбърг)
Времетраене88 мин.
Страна САЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Продуцентите“ (на английски: The Producers) е американска кинокомедия на Мел Брукс от 1968 година. Филмът е режисьорски дебют на Мел Брукс и получава няколко номинации за Оскар, печелейки в категорията Най-добър оригинален сценарий. През 1996 година влиза в Националния регистър на филмите на САЩ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на филма се развива в края на 1960-те и в него се разказва за театрален продуцент и неговия счетоводител, които след няколко неуспеха на сцената и пред банкрут, решават да създадат представление, спонсорирано от последните останали почитатели и след това да избягат с парите в Бразилия след първото представление. Но плановете им се осуетяват, когато представлението се превръща в хит. В безизходица, те решават да запалят театъра. Филмът завършва с двамата в затвора, вече като известни продуценти, които правят планове за неизвестното бъдеще.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Брукс адаптира историята като бродуейски мюзикъл през 2001 г. и като филм, базиран на мюзикъла, през 2005 г. В този филм той не режисира, а е продуцент. За разлика от оригиналния филм, адаптацията от 2005 г. не е комерсиален успех.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]