Пролетна тинтява

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пролетна тинтява
Pr tintjava1.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Gentianales
семейство: Gentianaceae Тинтявови
род: Gentiana Тинтява
вид: Gentiana
verna
Пролетна
тинтява
Научно наименование
Уикивидове Gentiana verna
Linnaeus, 1753 г.
Пролетна тинтява в Общомедия
Pr tintjava2.jpg
Pr tintjava3.jpg

Пролетната тинтява (Gentiana verna) е един от най-малките видове от рода Тинтява, който при нормални условия достига до няколко сантиметра височина. Късото стъбло поддържа до три противоположно разположени двойки елиптични или копиевидни листа. Яркосините (понякога виолетови, рядко бели) цветове са с диаметър 1-2 cm, цъфтят през късната пролет и ранното лято (останалите представители на рода, срещани в България цъфтят наесен). Те са особено притегателни за пеперуди и пчели, които ги опрашват. Разпространението на семената става с помощта на мравките.

Пролетната тинтява расте на слънчеви алпийски ливади и хълмове в Централна и Югоизточна Европа, на височина до 2600 m. Среща се рядко и в северозападна Европа (северна Англия, западна Ирландия). В България може да се открие по билните поляни на високите планини - Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Славянка и др. Вирее на плитки, варовити почви. Защитен вид в редица европейски страни, включително в България.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Редица поверия са обвързани с Пролетната тинтява. Например:

  • човек, който отнесе пролетна тинтява у дома ще бъде преследван от лош късмет;
  • народът вярва, че този, който откъсне дори едно стръкче от това цвете ще бъде последван от скоропостижна смърт, често удар от гръмотевица.