Пулхерия Аргира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пулхерия Аргира, известна и като Пулхерия Аргиропулина (ум. ок. 1033–1034), е византийска аристократка – сестра на император Роман III Аргир.

Като сестра на императора Пулхерия вероятно се е ползвала със значително влияние в императорския двор. Михаил Псел споменава: „Пулхерия, сестрата на императора, жена с голям дух..., която допринесе не малко за успеха на брат си“, и съобщава, че сестрата на императора е контролирала разходите на втората съпруга на брат си.

Пулхерия е била омъжена за Василий Склир, син на Роман Склир, което се потвърждава и от Михаил Псел, когато последният споменава за втория брак на Константин Мономах, уреден от Роман Аргир, преди да стане император, „за дъщерята на сестра му Пулхерия, която преди време е била омъжена за Василий Склир“. От последното съобщение става ясно, че бракът на Пулхерия е бил разтрогнат. От първата половина на 11 в. е датиран и печат на Пулхерия „протоспатариса и стратегиса“, за който се смята, че е принадлежал на сестрата на Роман III, тъй като титлите на печата се свързват с длъжностите, които съпругът ѝ Василий е заемал по врмето на Роман III Аргир.

Михаил Псел съобщава, че Пулхерия е била силно отвратена от любовната афера на императрицата с Михаил, но и че тя е умряла малко по-късно, което дава основание смъртта на Пулхерия да се отнесе към 1033–1034

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Charles Cawley, Pulcheria Argyre, "Medieval lands"
  • ((fr)) Cheynet, J.C. & Vannier, J.F. Les Argyroi. Zbornik Radova Vizantološkog Instituta 40 (2003): 57–90