Пътеводителка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Типове икони на Богородица
Богородица Одигитрия, началото на XV век, Византия.

Одиги́трия (на гръцки: ΟδηγητριαПоказваща пътя), Пътеводителка е един от основните типове изображения в православната иконография на Богородица с младенеца Христос, който тип икона според християнски предания е нарисувана за пръв път от евангелист Лука.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

При този тип икони, младенецът Христос седи на ръцете на Богородица, и с дясната си ръка благославя, а в лявата държи свитък или книга, което съответства на иконографския тип Христос Пантократор. По правило, Богородица е в допоясно изображение, но са известни и по съкратени варианти („Казанската Богородица“) или изображения в цял ръст.

Одигитрия се отличава от близкия тип изображение Елеуса по отношението на Мария и Младенеца: център на композицията е не безграничната любов, а Божият Син Христос, изобразен фронтално. Богородица също е изобразена фронтално (или с лек наклон на главата), и сочи с ръка към Исус.

От догматична гледна точка основен смисъл на този образ е явяването на света на „небесния цар и съдия“ и поклонение пред Божия Син.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията, първата Одигитрия (Влахернската икона) е нарисувана от евангелист Лука, и е донесена от светите земи във Византия от Евдокия, съпруга на византийския император Теодосий II (408 – 450) в средата на V век, където е поставена във Влахернския храм, а според други извори – в храма на манастира „Панагия Одигитрия“, откъдето и произлиза названието ѝ. Иконата става закрилница на Константинопол.

Този тип богородични икони получава широко разпространение в целия християнски свят, и особено във Византия и Русия.

Известни икони от този тип са са Смоленската, Казанската, Грузинската, Иверската, Ченстоховската Богородици, и др.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]