Пьотър Соколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пьотър Соколов
руски художник

Роден
1821 г.
Починал
Санкт Петербург, Руска империя

Националност Русия
Работилхудожник
Пьотър Соколов в Общомедия

Пьотър Петрович Соколов (на руски: Пётр Петрович Соколов) е руски художник. Участник в Руско-турската война (1877-1878). Военен кореспондент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пьотър Соколов е роден през 1821 г. в Санкт Петербург в семейството на художника и академик на Императорската художествена академия Пьотър Фьодорович Соколов. Учи в академията под ръководството на своя дядо академик Карл Брюлов (1840-1843). Специализира по темата народен, войнишки и ловен бит.

Рисува портрети и илюстрира на пощенски картички романа на Николай Гогол „Мъртви души“. Неговите акварели се отличават с цветова хармоничност. Получава признание с виртуозните ловни сцени и рисунки от народния живот.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Аташиран е при Главната квартира на армията като художник-военен кореспондент. Най-известните негови картини от войната са: „Сблъсък на казаци с башибозук“, „Клането в Ловеч“, „Войник, разпалващ лула“ и „Писмо от родината“. Шокиран от действителността в Османската империя, оставя четката и с пушка в ръка участва в третата атака на Плевен. За проявено лично мъжество и героизъм е награден с Георгиевски кръст IV степен (1878). Публикува серии, посветени на епизоди от войната в „Албом от 17 сепии на П. П. Соколов. Сцени от Руско-турската война 1877-1878 г.“ Издание на Мещерски, Санкт Петербург, 1879.

Организира изложба на своите картини в Санкт Петербург (1887). Присъдено му е званието академик на Императорската художествена академия (1893).

Посещава многократно Франция. За самостоятелната си изложба в Париж е награден със златен медал и френския орден „Почетен легион“.

Получава световна известност с илюстрациите на разказите на Иван Тургенев и стихотворенията на Николай Некрасов, с картините „Конски пазар“ и „Портрет на литератора Сергей Терпигорев“.

Умира на 2 октомври 1899 г. в Санкт Петербург.

Илюстрации към „Записки на ловеца“ на Иван Тургенев[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Кузманов Ю. Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век (част втора) 1877-1878. Регионален исторически музей-Ловеч, ИК „ИнфоВижън“, Ловеч, 2019, с. 352

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]