Пьотър Чаадаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пьотър Чаадаев
Пётр Чаадаев
руски философ

Роден
Пётр Я́ковлевич Чаада́ев
7 юни 1794 г.(1794-06-07)
Починал
Погребан Москва, Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Образование Императорски Московски университет
Професия военен
Философия
Текстове „Философски писма“
Семейство
Баща Яков Чаадаев
Майка Наталия Чаадаева
Пьотър Чаадаев в Общомедия

Пьотър Я̀ковлевич Чаада̀ев (на руски: Пётр Я́ковлевич Чаада́ев) е руски философ, публицист и военен. Автор е на осемте „Философски писма“, посветени на Русия и написани на френски език в периода от 1826 до 1831 г. Дълго време не срещат превод, вероятно поради критичността им към руското място в световната история и политика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 май (7 юни – стар стил) 1794 г. в Москва, Руска империя, в дворянското семейство на Наталия Михайловна (с моминско име Шчербатова) и Яков Чаадаев. Дядо му по майчина линия е известният историк княз Михаил Шчербатов.

През 1808 г. започва да учи в Московския университет, където се запознава с Александър Грибоедов, Иван Якушкин и Николай Тургенев. Три години по-късно изоставя ученето и се записва в гвардията. На следващата година (1812) участва в Отечествената война.[1][2]

Сдобива се с наблюдения от първа ръка за реакцията на цар Александър I спрямо бунт в Семьоновския полк, което вероятно води до оттеглянето му от военната служба през 1820 г. От 1823 до 1826 г. пътува из Европа, като е извън Русия по време на декабристките вълнения, макар че е разпитван при връщането си относно връзките му с въстаниците. Тези връзки може би допринасят за неуспеха му да намери работа в новото правителство на Николай I.

През 40-те години Чаадаев е активен участник в Московските литературни кръгове. Той се сприятелява с Александър Пушкин и е образец за Чатски, главният герой в пиесата „От ума си тегли“ („Горе от ума“) на Александър Грибоедов (1824).

Умира на 26 април 1856 година в Москва.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Чаадаев на сайта www.krugosvet.ru (посетен на 08.06.2015 г.)
  2. Перевезенцев С.В. Петр Яковлевич Чаадаев – Биография на Чаадаев на сайта www.portal-slovo.ru (посетен на 08.06.2015 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]