Пьотър Чаадаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пьотър Чаадаев
Пётр Чаадаев
руски философ

Роден
Пётр Я́ковлевич Чаада́ев
7 юни 1794 г.(1794-06-07)
Починал
Москва, Руска империя
Погребан Москва, Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Образование Императорски Московски университет
Професия военен
Философия
Текстове „Философски писма“
Семейство
Баща Яков Чаадаев
Майка Наталия Чаадаева
Пьотър Чаадаев в Общомедия

Пьотър Я̀ковлевич Чаада̀ев (на руски: Пётр Я́ковлевич Чаада́ев) е руски философ, публицист и военен. Автор е на осемте „Философски писма“, посветени на Русия и написани на френски език в периода от 1826 до 1831 г. Дълго време не срещат превод, вероятно поради критичността им към руското място в световната история и политика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 май (7 юни – стар стил) 1794 г. в Москва, Руска империя, в дворянското семейство на Наталия Михайловна (с моминско име Шчербатова) и Яков Чаадаев. Дядо му по майчина линия е известният историк княз Михаил Шчербатов.

През 1808 г. започва да учи в Московския университет, където се запознава с Александър Грибоедов, Иван Якушкин и Николай Тургенев. Три години по-късно изоставя ученето и се записва в гвардията. На следващата година (1812) участва в Отечествената война.[1][2]

Сдобива се с наблюдения от първа ръка за реакцията на цар Александър I спрямо бунт в Семьоновския полк, което вероятно води до оттеглянето му от военната служба през 1820 г. От 1823 до 1826 г. пътува из Европа, като е извън Русия по време на декабристките вълнения, макар че е разпитван при връщането си относно връзките му с въстаниците. Тези връзки може би допринасят за неуспеха му да намери работа в новото правителство на Николай I.

През 40-те години Чаадаев е активен участник в Московските литературни кръгове. Той се сприятелява с Александър Пушкин и е образец за Чатски, главният герой в пиесата „От ума си тегли“ („Горе от ума“) на Александър Грибоедов (1824).

Умира на 26 април 1856 година в Москва.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Чаадаев на сайта www.krugosvet.ru (посетен на 08.06.2015 г.)
  2. Перевезенцев С.В. Петр Яковлевич Чаадаев – Биография на Чаадаев на сайта www.portal-slovo.ru (посетен на 08.06.2015 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]