Направо към съдържанието

Пьотър Чаадаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пьотър Чаадаев
Пётр Чаадаев
руски философ

Роден
Пётр Я́ковлевич Чаада́ев
Починал
ПогребанНово Донско гробище, Москва, Русия

Националност Русия
Учил вИмператорски московски университет
Работилвоенен
Философия
Текстове„Философски писма“
Семейство
БащаЯков Чаадаев
МайкаНаталия Чаадаева
Пьотър Чаадаев в Общомедия

Пьотър Я̀ковлевич Чаада̀ев (на руски: Пётр Я́ковлевич Чаада́ев) е руски философ, публицист и военен. Автор е на осемте „Философски писма“, посветени на Русия и написани на френски език в периода от 1826 до 1831 година. Дълго време не срещат превод, вероятно поради критичността им към руското място в световната история и политика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 май (7 юни – нов стил) 1794 госдина в Москва, Руската империя, в дворянското семейство на Наталия Михайловна (с моминско име Шчербатова) и Яков Чаадаев. Дядо му по майчина линия е известният историк княз Михаил Шчербатов.

През 1808 година започва да учи в Московския университет, където се запознава с Александър Грибоедов, Иван Якушкин и Николай Тургенев. Три години по-късно изоставя ученето и се записва в гвардията. На следващата година 1812 година участва във Френско-руската война.[1][2]

Сдобива се с наблюдения от първа ръка за реакцията на цар Александър I спрямо бунт в Семьоновския полк, което вероятно води до оттеглянето му от военната служба през 1820 година. От 1823 до 1826 година пътува из Европа, като е извън Русия по време на декабристките вълнения, макар че е разпитван при връщането си относно връзките му с въстаниците. Тези връзки може би допринасят за неуспеха му да намери работа в новото правителство на Николай I.

През 40-те години Чаадаев е активен участник в московските литературни кръгове. Той се сприятелява с Александър Пушкин и е образец за Чатски, главният герой в пиесата „От ума си тегли“ на Александър Грибоедов (1824).

Умира на 26 април 1856 година в Москва.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Чаадаев на сайта www.krugosvet.ru (посетен на 08.06.2015 г.)
  2. Перевезенцев С.В. Петр Яковлевич Чаадаев – Биография на Чаадаев на сайта portal-slovo.ru (посетен на 08.06.2015 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]