Александър Грибоедов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Грибоедов
Александр Грибоедов
руски писател

Роден
Починал
Погребан Пантеон „Мтацминда“, Тбилиси, Грузия

Националност Русия Русия
Образование Императорски Московски университет
Литература
Жанрове драматургия, поезия

Подпис Griboyedov Signature.jpg
Уебсайт
Александър Грибоедов в Общомедия

Александър Сергеевич Грибоедов (на руски: Александр Сергеевич Грибоедов) е руски дворянин, дипломат, драматург и поет, композитор и пианист.

Грибоедов е известен като homo unius libri – автор (само) на една книга, римуваната пиеса „От ума си тегли“ („Горе от ума“), която е източник на много крилати фрази, играна е многократно по света и до днес често се играе в родината му. Тя представлява сатира на руското аристократично общество в началото на XIX век. Автор е и на стихотворения, очерци, епиграми и др.

Участва в Отечествената война от 1812 г. През януари 1826 г. е арестуван в Грозни по подозрения, че е декабрист. Докато е откарван в Петербург, негови приятели унищожават всички компрометиращи го документи. Срещу него никой не свидетелства и е освободен поради липса на доказателства.

След освобождаването му Грибоедов се връща към дипломатическата си кариера. Междувременно прекарва няколко месеца в Тифлис, където се оженва за грузинска княгиня. Изпратен е да оглави руското посолство в Иран (където по онова време всички посолства са в Тебриз). Пристигайки в столицата Техеран, дипломатическата му мисия е нападната от религиозни фанатици, която въпреки отбраната е разгромена Умира при защитата на мисията на 11 февруари 1829 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за