Радостина Йовкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Радостина Йовкова
българска народна певица
Родена: 21 януари 1978 г. (41 г.)

Радостина Йовкова Йовкова е българска народна певица.

Родена е на 21 януари 1978 година в гр. Грудово. Има самостоятелни изяви (във Франция, Белгия, Италия, Чехия, Унгария, Украйна, Гърция, Македония, Полша) и хорови с НФА „Филип Кутев” (в Русия, Франция, Великобритания, Япония, САЩ, Австрия).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

На 5-годишна възраст се премества да живее в странджанското село Звездец. Там учителката ѝ по музика решава да развие певчевския ѝ талант. Първата си музикална награда печели когато е седем годишна. Репертоарът си основно дължи на своята баба Марулка, която за нея е извор на фолклор. Голяма част от детството ѝ преминава в Малко Търново, благодарение на което успява да научи много песни. Записва ги не само от баба си, но и от други жени в града, както и в родния си град Грудово. Любовта ѝ към народните песни имат голям принос и нейните родители, при които музиката е неизменен спътник в тяхното ежедневие. Когато са имали гости и на тези събирания, винаги се пеели странджански песни. През 1986 година цялото семейство се връща в Грудово. Тя започва да играе народни танци, ходи на уроци по тамбура, пиано, пеене, тренира лека атлетика. През есента на 1991 година е приета в музикалната паралелка на СОУ „Добри Чинтулов”, Бургас – профил народно пеене. Малко след това започват нейни участия в конкурси и фестивали. Печели редица награди, някои от които са:

1995 г. – първо място в конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”, гр. Стралджа

1995 г. – Фолклорен венец "Божура", специална награда на журито – гр. Средец

1995 г. – специална награда на журито – приз „Странджа пее” с. Граматиково

1996 г. – приз "Златен славей" в телевизионна класация на БНТ

Още не е завършила 11 клас, когато след конкурс се установява в Ансамбъл „Филип Кутев”, София. 1995 година е изпълнена с много емоции и преживявания за нея. На следващата година става изпълнител на 1995 г. в националната телевизионна класация „Златен славей” на БНТ, завършва средното си образование, а от есента е студентка в АМТИИ в Пловдив. През 1998 г. родителите ѝ се установяват трайно в София, а след завършване на академията и тя отива при тях. От април 2001 г. става певица в НФА „Филип Кутев”.

На 21 септември 2002 г. в родния си град Йовкова прави благотворителен концерт в помощ на Дом за деца „Щурче”, Средец и Дом за деца с умствена изостаналост, с. Факия. В концерта освен нея взимат участие оркестър „Средец”, ФФ „Тракийче”, „Бургас, ДЮТА ”Искрици”, Мъжка битова група, Средец, МТС „Странджанска жарава”. Организатор и сценарист е самата певица.

На 11 декември 2010 г. в столичния пиано-бар "Б29" прави промоция на първия си самостоятелен албум "Мистичен огън". Дискът включва странджански народни и авторски песни със съвременен аранжимент. През март 2011 г. Радостина заснема клип на „ Коледарска китка”, включена в албума и.

На 21 юни 2011 г. певицата участва в премиерата на ораторията „Меланхолична красота” по музика на Георги Андреев, състояла се в Kennedy Center, Вашингтон (САЩ).

На 15 ноември 2011 г. Йовкова е обявена за „пазител на традициите” за 2011 г. в областта на фолклора, младша възраст.

През януари 2012 г. става член на Инициативния комитет за възраждане на „Свето Преображение Господне“ в Болград, Украйна. На 5 май 2012 г. с помощта на община Бургас Йовкова организира Втория благотворителен концерт под мотото „Да възродим духа на храма” в морския град.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

  • 2010 г.: „Мистичен огън“[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България