Радостин Илиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Радостин Илиев
български офицер
Роден
Радостин Илиев

Образование Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ (НВУ)

Радостин Илиев Илиев е български офицер, инженер, бригаден генерал.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 юни 1962 г. в град Сливен. През 1980 г. завършва средното си образование във Враца. Постъпва във Висшето народно военно артилерийско училище, където завършва през 1985 г. за инженер по АСУ и радиоелектроника. Служи в Радиотехническите войски на българската армия. През 1995 г. завършва Военната академия в София. След което става помощник-началник щаб на бригада в Божурище. От 1997 г. е старши помощник-началник на отдел „Военна стандартизация“ в управление „Научно-техническо осигуряване на отбраната“ на Министерството на отбраната. През 2001 г. е назначен за началник на сектор и в J5/9 на Съвместното командване на силите на НАТО, град Брюнсум, Холандия. Между 2005 и 2008 г. е нац. представител по въпросите за поддръжка на отбраната в ПДРБ към Главната квартира на НАТО, град Брюксел, Белгия. От 2010 до 2011 г. учи в Национален университет по отбраната във Вашингтон. По същото време е заместник-директор и изпълняващ длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика“. От 2013 до 2014 г. е директор на дирекцията. След това става заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел.

От 15 юни 2018 г. е пръв директор на новосъздадения Щаб на отбраната и е удостоен със звание бригаден генерал.[1] От 1 януари 2019 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“.[2]

Награждаван е с награден знак „България-НАТО“ – първа и втора степен и почетен знак „За принос към Министерството на отбраната“[3].

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]