Рамзес II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рамзес II
Рамзес Велики
Статуя на Рамзес II
Статуя на Рамзес II
Фараон на Древен Египет
Царуване 1279 – 1213 г. пр. Хр.,  ХIХ династия
Предшественик Сети I
Наследник Мернептах
Имена
----
Съпруга/и Нефертари
Баща Сети I
Майка царица Тии
Роден ок. 1303 г. пр. Хр.
Починал 1213 г. пр. Хр.
Погребан KV7
Паметници Абу Симбел

Рамзес II /Usermaatre Setepenre Rameses/ (познат също като Рамзес Велики) е третият фараон от XIX династия. Управлявал Египет от 1279 г. пр. Хр. до 1213 г. пр. Хр. или общо за период от 66 години и 2 месеца според Манетон.

Често за него се говори като за най-великия, най-прочутия и най-могъщия египетски фараон. Неговите наследници, както и по-късните египтяни го наричат „Великия праотец“. Някои съвременни богослови го смятат за фараона, залят от Червено море, когато Моисей го разтваря при бягството на евреите от Египет. В действителност обаче той е доживял дълбока старост.

Рамзес II е роден около 1303 г. пр. Хр. Когато е едва на четиринадесет години бива назначен за принц-регент от баща си Сети I. Смята се, че е поел от него трона, когато е бил около 20-годишен. Смятало се е, че е живял до 99-годишна възраст, но е по вероятно да е умрял на 90 или 91 години. Рамзес II е чествал рекордните 14 празника Сед, повече от всеки друг фараон. След смъртта си е погребан в гробница в Долината на царете – KV7, по-късно мумията му е преместена в DB320 в Деир-ел-Бахри и е открита през 1881 г. от братята овчари – Ел Расул. В момента мумията на Рамзес II е изложена в музея в Кайро.

Кампании и битки[редактиране | редактиране на кода]

Като млад Рамзес II се ангажира с множество военни кампании за завръщане на завоювани от Нубия територии и осигуряване на границите на Египет. Той е отговорен и за потушаването на няколко нубийски въстания както и за осъществяването на кампания в Либия. Въпреки че известната битка при Кадеш често доминира гледната точка на учените за смелостта и военната сила на Рамзес II, той постига повече от няколко категорични победи над враговете на Египет през живота си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Рамзес II с йероглифи
Име на Несут-бит или име на трон
Hiero Ca1.png
ra wsr mAat ra stp
n
Hiero Ca2.png
Име на Са-Ре или Рождено име
Hiero Ca1.png
i mn
n
N36
ra
Z1
ms s sw
Hiero Ca2.png