Рамзес III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рамзес III
Penn Ramsés III 03.JPG
Роден
Починал
около 1155 г. пр.н.е. (62 г.)
Погребан Луксор, Египет
Семейство
Род Двадесета династия на Древен Египет
Баща Сетнахт
Деца Рамзес IV
Рамзес VI
Рамзес VIII
Рамзес III в Общомедия
Релеф на Рамзес III в Мединет-Хабу, представящ фараона като воин, пленяващ враговете

Рамзес III /Usermaatre-Meryamun Rameses/ е вторият фараон от Двадесета династия на Древен Египет. Управлява през 1186/5 - 1155/3 г. пр.н.е. Рамзес III е син и наследник на Сетнахт.

Рамзес III е най-значителният фараон на 20-а династия (Рамесиди), при която постепенно започват времена на упадък. Управлението на Рамзес III е последният период на подем и просперитет в историята на Новото царство на Египет. От управлението му са останали значителен брой монументи и надписи.

Централно събитие в управлението на Рамзес III е защитата на Делтата от нашествието на т.нар. „Морски народи“ нахлуващи от север през 8-ата година от управлението му. Фараона се проявява като опитен военачалник и в поредица от сражения успява да предотврати десанта на вражеските армии в Долен Египет. На 5-а и 11-а година от възкачването си Рамзес потушава метеж на либийците, на запад от Нил. Проведени са също така походи в Сирия, Палестина на североизток и в Нубия и царството Пунт на юг.

Въпреки успехите, постоянното военно напрежение коства много жертви, а и изтощава ресурсите на държавата. Независимо от това славните победи на фараона са увековечени в многобройни паметници. В резултат на икономическите затруднения се увеличава влиянието на жречеството, което получава редица привилегии и е облагодетелствано от фараона.

Рамзес III най-вероятно става жертва на заговор. Наследен е от сина си Рамзес IV.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]