Рамзес III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рамзес III
Роден
около 1217 г. пр.н.е.
Починал
около 1155 г. пр.н.е. (62 г.)
ПогребанЛуксор, Египет
Семейство
РодДвадесета династия на Древен Египет
БащаСетнахт
ДецаРамзес IV
Рамзес VI
Рамзес VIII
Рамзес III в Общомедия
Релеф на Рамзес III в Мединет-Хабу, представящ фараона като воин, пленяващ враговете

Рамзес III /Usermaatre-Meryamun Rameses/ е вторият фараон от Двадесета династия на Древен Египет. Управлява през 1186/5 - 1155/3 г. пр.н.е. Рамзес III е син и наследник на Сетнахт.

Рамзес III е най-значителният фараон на 20-а династия (Рамесиди), при която постепенно започват времена на упадък. Управлението на Рамзес III е последният период на подем и просперитет в историята на Новото царство на Египет. От управлението му са останали значителен брой монументи и надписи.

Централно събитие в управлението на Рамзес III е защитата на Делтата от нашествието на т.нар. „Морски народи“ нахлуващи от север през 8-ата година от управлението му. Фараона се проявява като опитен военачалник и в поредица от сражения успява да предотврати десанта на вражеските армии в Долен Египет. На 5-а и 11-а година от възкачването си Рамзес потушава метеж на либийците, на запад от Нил. Проведени са също така походи в Сирия, Палестина на североизток и в Нубия и царството Пунт на юг.

Въпреки успехите, постоянното военно напрежение коства много жертви, а и изтощава ресурсите на държавата. Независимо от това славните победи на фараона са увековечени в многобройни паметници. В резултат на икономическите затруднения се увеличава влиянието на жречеството, което получава редица привилегии и е облагодетелствано от фараона.

Рамзес III най-вероятно става жертва на заговор. Наследен е от сина си Рамзес IV.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]