Пунт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Царство Пунт
Q3E34
N35
X1
N25
— Независима държава —
24-ти век пр.н.е. – 1069 пр.н.е.
Предполагаемо местоположение на страната Пунт
Предполагаемо местоположение на страната Пунт
Континент Африка
Официален език нубийски
Форма на управление Монархия
Днес част от

Страната Пунт (в превод Страна на боговете) е област на източния бряг на Африка, на юг от Судан, на южното крайбрежие на Червено море. Богатствата на страната са легендарни и затова египтяните предприемат пътешествия до Пунт. Сред по-известните експедиции на египетските кораби дотам са 12-те плавания на Кнемхотеп, извършени по поръчка на царица Хатшепсут. Египтяните докарват от Пунт смола за миро, дъски, абанос, слонова кост, злато, парфюми и електрум.

Според изучаващите Библията учени, Пунт е земята на Фут, син на Хам.

Ta Netjer или Страната на боговете[редактиране | редактиране на кода]

Понякога, древните египтяни наричали земята ​​Пунт Ta netjer, което означава „Земя на боговете“. Това се позова на факта, че Пунт е сред регионите, в които се предполага, че живеел Бога Слънце. Там имало много тамян, което допълнително давало съмнения в древните хора от Египет, че в Пунт живеят боговете. По-стара литература твърди, че етикетът „Земя на боговете“, може да се тълкува като „Светата земя“ или „Земята, от където идват боговете/предците“. Това само по себе си означава, че древните египтяни гледали на Страната Пунт, като родина на своите предци и божества.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История“         Портал „История          Портал „Азия“         Портал „Азия          Портал „Африка“         Портал „Африка