История на Индия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статуетка на свещеник от Мохенджо-Даро
Предприети от Буда екстремни аскетични практики, преди просветлението си на брега на река Фалду в Бодх Гея, щата Бихар
Карта на Северна Индия в края на ведически период

Историята на Индия започва с доказателства за човешка дейност на Хомо Сапиенс отпреди 75 хил. години или на по-ранни хоминиди отпреди около 500 хил. години. Индската (Харапска) цивилизация, която се разпространява и процъфтява в северозападната част на Индийския субконтинент от 3300 г. пр.н.е. до 1300 г. пр.н.е., е първата голяма цивилизация в Индия. През Зрелия Харапски период (от 2600 г. пр.н.е. до 1900 г. пр.н.е) се развива напреднала технология и администрация. Тази цивилизация от Бронзовата епоха запада преди началото на 2 хил. пр.н.е. и е последвана от Ведическата (арийската) цивилизация от Желязната епоха. Арийците се установяват в голяма част от Индогангската равнина и развиват редица малки държави, наречени Махаджанапади. В едно от тези царства през 5 или 6 век пр.н.е. са родени Гаутама Буда и Махавира, които разпространяват своите шрамански учения, противопоставящи се на Ведите.

В началото на 327 г. пр.н.е. Александър Македонски използва борбите на индийските държави и навлиза в Индия, но е принуден да прекрати завоевателния си поход. Шест години по-късно Чандрагупта застава начело на индийските племена и завзема властта, давайки началото на Маурийската империя. След 233 г. пр.н.е. империята се разпада на малки царства, наричани раджпути. Периодът, който следва, е познат като Класически в индийската история, през който Индия със своето огромно население генерира между една четвърт и една трета от световните доходи и се счита за най-голямата икономика в Античния и Средновековния свят до XVIII в.

Династията на Гуптите обединява Централна и Северна Индия през IV век и следващите двеста години са познати като „Златен век на Индия“, а Южна Индия преживява разцвета си няколко века по-късно. Аспекти на индийската цивилизация като администрация, култура и религия (индуизъм и будизъм) се разпространяват в цяла Азия.

Ислямът навлиза в Индия чрез контакта мюсюлманските търговци по южните пристанища, където процъфтява индо-римската търговия. Мисионерите суфи изиграват важна роля за превръщането на мнозинството от населението от будисти и индуисти в последователи на исляма. Инвазията на арабския генерал Мохамед бин Казим в днешен Пакистан слага началото на редица мюсюлмански империи в субконтинента през X-XV в., включително Делхийския султанат и империята на Моголите, потомците на тюркизираните монголи от Централна Азия.

През 1504 г. Бабур основава държавата на Великите Моголи със столица Делхи и въвежда централноазиатското изкуство и архитектура в Индия. Освен Моголите в Северна Индия и различните раджпути, съществуват няколко независими индуски царства в останалите части като Маратската империя, империята Виджаянагара и царство Ахом. През XVIII век Моголската империя преживява упадък, което става повод афгани, балочи, сикхи и марати да контролират големи северни области.

От средата на XVIII век големи части от Индия се управляват от Британската Източноиндийска компания. След Индийския бунт през 1857 г. британските провинции в Индия са директно администрирани от Британската корона и стават свидетели едновременно на бързо развитие на инфраструктурата и на икономически спад. През първата половина на XX век Индийският национален конгрес започва национална борба за независимост, а Мюсюлманската лига скоро се присъединява. Субконтинентът печели независимост от Великобритания през 1947 г., след като британските провинции са разделени на доминиони на Индия и Пакистан.

Праисторическа ера[редактиране | редактиране на кода]

Каменна ера[редактиране | редактиране на кода]

Бронзова ера[редактиране | редактиране на кода]

Ведически период[редактиране | редактиране на кода]

Персийски и гръцки завоевания[редактиране | редактиране на кода]

Мауряйски период[редактиране | редактиране на кода]

Ранните царства – Златната ера[редактиране | редактиране на кода]

Северозападни хибридни култури[редактиране | редактиране на кода]

Индо-римска търговия[редактиране | редактиране на кода]

Династията на гуптите[редактиране | редактиране на кода]

Късно средновековните царства[редактиране | редактиране на кода]

Ислямски султанат[редактиране | редактиране на кода]

Делхийски султанат[редактиране | редактиране на кода]

Империята на Великите моголи[редактиране | редактиране на кода]

Моголски царства[редактиране | редактиране на кода]

Колониална ера[редактиране | редактиране на кода]

През 1498 година, голям морски успех на Вашку да Гама е да открие за европейците нов морски път до Индия. Вътрешните конфликти между индийските царства дава възможност на европейските търговци да се създават постепенно политическо влияние на част от тези земи.

Британска Индия[редактиране | редактиране на кода]

Индийско движение за независимост[редактиране | редактиране на кода]

Независима Индия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]