Рандом (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местоположението на остров Рандом (оцветен в червено) край източните брегове на остров Нюфаундленд

Остров Рандом (на английски: Random Island) е 4-тият по големина остров в провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Площта му е 249 км2[1], която му отрежда 100-тното място сред островите на Канада.

Островът се намира край източните брегове на остров Нюфаундленд, в западната част на залива Тринити, южно от п-ов Бонависта. От север, запад и юг от бреговете на Нюфаундленд го отделя Северозападния проток (ръкав), а на югоизток – залива Рандом. В най-тясната част на протока през 1954 г. е построена 450-метрова дамба (насип), по която е прокарано шосе, което свързва остров Рандом с шосейната мрежа на остров Нюфаундленд. В средата на дамбата има 10-метров мост. На изток от острова, недалеч от брега има няколко по-малки островчета. Дължината му от запад на изток е 31,7 км, а ширината му варира от 15 км на изток до 6 км.

Бреговата линия с дължина 119 км[2] е слабо разчленена, с малки изключения по източното крайбрежие, където има няколко залива: Литъл Харбър, Дийр Харбър и Рандом Хед Харбър.

Релефът на острова е предимно равнинен, като само отделни ниски възвишения достигат до 100-120 м. В най-югоизточната част на острова се издива възвишение до 230 м. В централната и, особено в източната част на острова има множество езера, по големи от които са: Рандом Харбър (най-голямо на острова), Литъл Айлънд, Калипсо и Фаганс. Най-северозападната част е силно заблатена. Целият остров е покрит с гъсти иглолистни гори, предпоставка за дългогодишното развиване на дърводобива.

До пристигането на първите заселници-рибари, които през 60-те години на XVIII в. създават първото селище Райдър в най-североизточната част, островът е необитаем. Създаденото селище в родължение на повече от 40 години е единственото на острова и постоянно е посещавано от риболовци и от другите части на Нюфаундленд. През 1800 на брега на залива Дийр Харбър е създанено още едно рибарско селище.

Западната част на острова започва да се заселва през 50-те години на XIX в., когато на южния бряг е създадено селището Хикман Харбър, което става административен център на острова и, което е най-голямото на остров Рандом с население от 479 души. Населението на новообразуваното селище освен с риболов започва да развива лодкостроене, дърводобив и кариера за строителни шисти. Кариерата функционира до 1907 г., когато е затворена, но от 1990 г. отново е в експлоатация.

Към началото на XX в. населението на острова нараства до към 1000 жители, но след това вследствие затварянето на кариерата, намаляването на дърводобива и риболова то започва да намалява. След построяването на шосето свързващо острова с Нюфаундленд през 1954 г. населението отново бавно започва да расте и през 1986 г. то е малко над 1500 души.

През 2006 г. населението на острова живее в 11 населени места, разположени само в западната част (старите селища по източното крайбрежие са изоставени):

 • Рандом Хейтс – в най-северозападната част на острова, в близост до дамбата
 • Елиотс Коув – на западното крайбрежие
 • Снокс Харбър – на северозападното крайбрежие
 • Аспен Брук – на северното крайбрежие
 • Уейбридж – на югозападното крайбрежие
 • Лейди Коув – на югозападното крайбрежие
 • Робинсън – на югозападното крайбрежие
 • Хикман Харбър – на южното крайбрежие, най-голямото на острова 479 души (2006 г.)
 • Британия – на северното крайбрежие
 • Лоуер Ланс Коув – на северното крайбрежие
 • Петли – на северното крайбрежие

На острова има гимназия, в която през 2012 г. учат 201 деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Random Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.