Рая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Рая̀ (на османски турски: رعايا; на турски: râya) е социална група в Османската империя, обхващаща хората с нисък социален статус, които не се ползват с данъчни привилегии, за разлика от съсловията на военните (аскер) и робите (кул). Трябва да се отбележи, че и обикновените турци спадат към раята.

Терминът „рая“ (на турски: râya [р'а:я], а също и рея; на османски турски: رعايا произнасян с придихание [ре'ʔaːеː]; е арабизъм), който османците пренасят от фарси от територията на Голям Иран, която след арабското завоюване на Персия се е силно ислямизирала под арабско влияние. Подобно на другите средновековни държави, османската обществена организация имала формата на пирамида. На върха били висшето духовенство и чиновниците. Следвала ги по-многобройната група на военните, които се сражавали за разширяване на „царството на исляма“ и за увеличаване богатствата на държавата. Най-безправна и многобройна част от османското обществото била раята, т.е. хората които произвеждали благата и плащали данъци.

Раята притежава религиозна автономност. Още от завладяването на Константинопол в града се намират седалищата на гръцката и арменската патриаршия.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]