Резолюция 169 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 169
Дата 24 ноември 1961 г.
Заседание 982
Код S/5002 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 9Symbol neutral vote.svg 2Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Въпрос, отнасящ се до Република Конго
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1961 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Чили Шри Ланка Еквадор
  • Либерия Турция Обединена арабска република
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 161 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 21 февруари 1961 г. по повод кризата в Република Конго (днес Демократична република Конго).

Като потвърждава политиката и целите на ООН по отношение на Република Конго, съдържащи се в резолюциите на Съвета и Общото събрание по въпроса, Съветът за сигурност осъжда сепаратизма на местните власти в Катанга и въоръжените нападения срещу войските и персонала на ООН в Конго. Резолюцията настоява за незабавно прекратяване на тези действия и изисква от генералния секретар на ООН да предприеме енергични мерки, включително използването на военна сила при необходимост, за ареста, задържането и депортирането на всичкия чуждестранен военен и паравоенен персонал и политически съветници в Конго, които не се намират под командването на ООН, в това число наемниците, и да предприеме съответните мерки за предотвратяване на повторното им връщане в страната.

Освен това Резолюция 169 признава централното правителство на Конго за единствената легитимна власт, която има право да ръководи външните отношения на страната, и на която Съветът за сигурност в твърдо решен да оказва пълна подкрепа за възстановяването на реда и сигурността в страната и запазването на нейната цялост. Такава подкрепа за централното правителство на Конго резолюцията изисква и от останалите държави – членки на организацията, които са призовани също да се въздържат от всякакви действия, които са в противоречие с политиката на ООН по отношение на Конго.

Резолюция 169 е приета с мнозинство от 9 гласа „за“ и двама „въздържали се“ – Франция и Обединеното кралство.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 169

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]