Резолюция 20 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 20
Дата 10 март 1947 г.
Заседание 117
Код S/RES/20 (1947) (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Международен контрол над атомната енергия
Резултат Приета с единодушие

Съветът за сигурност в състав от 1947 г.:

постоянни членове
 ROC  FRA  GBR  USA  SUN
непостоянни членове
Nuclear symbol.jpg
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 20 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 10 март 1947 г. по повод първия доклад на Комисията за атомна енергия към ООН (UNAEC), представен пред Съвета за сигурност.

С Резолюция 20 Съветът за сигурност признава, че всяко съгласие с отделните части на доклада на комисията, изразено от членовете на съвета, е предварително, тъй като окончателното одобрение на една или друга част от доклада от всяка нация е поставено в зависимост от одобрението ѝ към всички части на контролния план в неговия цялостен вид.

Резолюцията призовава UNAEC да продължи да изследва всички фази на проблемите, касаещи международния контрол над атомната енергия, и да формулира, колкото е възможно по-скоро, конкретни предложения, предвидени от част 5 на Резолюция 1 и Резолюция 41 на Общото събрание на ООН, и в тази връзка да подготви и представи пред Съвета за сигурност проект на договор или договори, или конвенция, или конвенции, в които да са изложени в окончателен вид нейните предложения. Резолюцията дава срок на UNAEC до следващата сесия на Общото събрание на ООН да представи пред Съвета за сигурност нов доклад по въпроса.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 20

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]