Рениеро Зено

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рениеро Зено
Reniero Zeno
дож на Венеция
Renier Zen, Doge of the Republic of Venice.jpg
Роден
около 1200 г.
Починал
7 юли 1268 г. (68 г.)
ПогребанВенеция, Италия
Рениеро Зено в Общомедия

Рениеро Зено (на италиански: Reniero Zeno) е четиридесет и пети дож на Република Венеция от 1253 до 1268 г. Управлението му е белязано от търговски войни с Генуа.

Първите сведения за Зено са като дипломат във Франция и Италия, където той рискува да бъде отлъчен от папата, защото подтиква Болоня да спре да плаща данъци.[1] Безспорно той е мъж с големи способности и освен дипломат е и умел търговец. През 1240 г. Зено като съветник на дожа Джакопо Тиеполо е до него по време на обсадата на Ферара, а през 1244 г. е назначен за главнокомандващ флота.

Още преди да бъде избран за дож войната с Генуа избухва като двете морски държави си оспорват манастира Сан Сава в Тир. През 1255 г. генуезците го превземат, разрушавайки венецианския квартал. Лоренцо Тиеполо, по това време адмирал на венецианския флот, а впоследствие и наследник на Зено на поста дож, успява да разбие генуезците през 1257 г. и отнася във Венеция ценни артефакти от вече разграбения манастир, в това число колоните, които днес могат да бъдат видени в Двореца на дожите. Победена, Генуа решава да насочи удара си към Константинопол, който симпатизира на Венеция, и да смени управляващата дотогава династия на Ласкаридите с тази на Палеолозите. Превземането на Константинопол от кръстоносците блокира достъпа на венецианците до Черно море. Венеция отговаря с две важни морски победи – битката при Морея през 1262 г. и битката при остров Спецес през 1263, които подобряват значително положението на венецианците, но не решават кардинално проблема. През 1265 г. Венеция поисква петгодишно примирие, а през 1270 се стига до окончателния мир.[2] По това време вече Рениеро Зено е мъртъв, а Венеция повече не е абсолютен лидер в морската търговия и си поделя привилегиите с Генуа.

Зено умира на 7 юли 1268 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Марино Морозини дож на Венецианската република (1253 – 1268) Лоренцо Тиеполо