Ресничести

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ресничести
Isotricha intestinalis.jpg
Isotricha intestinalis
(електронномикроскопска снимка)
Класификация
царство: Protista Протисти
тип: Ciliophora Ресничести
Научно наименование
Уикивидове Ciliophora
Ресничести в Общомедия

Ресничестите (Ciliophora) са най-сложно устроените едноклетъчни организми. По-голямата част от тях са свободно живеещи морски, сладководни и почвени обитатели. Има и паразитни видове. Някои ресничести са колониални видове. Формата на тялото е разнообразна – удължена, овална, камбанковидна. Ресничестите са същинскоядрени едноклетъчни организми, които нямат постоянна форма на тялото си и се движат с реснички.

Характерни белези[редактиране | редактиране на кода]

Ресничестите имат следните характерни белези:

  • Имат двигателни органели – реснички.
  • Тялото е покрито с плътна клетъчна мембрана, която му придава почти постоянна форма.
  • Хранят се с клетъчна уста

Основни жизнени процеси[редактиране | редактиране на кода]

Хранене:Ресничестите едноклетъчни организми се хранят несамостойно.В предната част на клетката, на точно определено място, наречено клетъчна уста, мембраната лесно се сгъва навътре и образува свивателна вакуола. Ресничките служат за улавяне на храната. Частиците, които не са усвоени, се изхвърлят във външната среда също от точно определено място, наречено клетъчен анус.

Дишане:Опашатото чехълче също като обикновената амеба и зелената еуглена имат кислородно дишане. Като тях то поема разтворения във водата кислород и отделя в нея непотребния въглероден диоксид.

Отделяне:Опашатото чехълче отделя непотребните вещества както зелената еуглена- през цялата си повърхност. Излишната вода се изхвърля с две свивателни вакуоли, разположени в двата противоположни края на клетката. Те са по-сложно устроени отколкото при амебата и еуглената. Съставени са от централно мехурче и свързани с него каналчета.

Размножаване:Чехълчето се размножава безполово, чрез делене. Първо се разделя на две ядра, а после и клетката в равнина, перпендикулярна на оста ѝ.Всяко от неговите чехълчета има едно малко и едно голямо ядро. Клетъчната уста и клетъчният анус остават в едно от новите чехълчета, а другото ги образува наново. При благоприятни условия деленето се извършва 1 – 2 пъти в денонощието. Когато наближи зимният сезон, преди да се размножи, чехълчето разменя част от наследственото си вещество-ДНК с друго опашато чехълче.

При неблагоприятни условия Ресничестите образуват цисти.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ресничестите се срещат почти навсякъде. Обитават и сладки, и солени води.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Намират се в голяма близост с рибите и могат да ги заразят в рибните басейни. Вследствие на това ще имат възможност да заразят и хората.

Представители[редактиране | редактиране на кода]

Чехълчето – името му идва от формата му на чехъл. То се движи с петата напред и може да измине за 1сек. от 15 до 18 пъти своя размер. Има 2 ядра – голямо и малко.

Балантидиум коли- това е несамостойно хранещ се паразит. Живее в чревните кухини на човека. Хората могат да се заразят с „Балантидиум коли“ от замърсени ръце или храна. При попадане на бактерията в организма човек се заразява с малката форма. Храни се със стомашно чревни бактерии. След определено време тя преминава в голямата си форма, причиняваща диария, повръщане или стомошно чревни спазми.

Вортицела – прикрепен вид.

Стилонихия-Очаквайте скоро информация