Рея Силвия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рея Силвия
Rhea Silvia by Jacopo della Quercia - Santa Maria della Scalla (from Fonte Gaia) - Siena 2016.jpg
„Марс и Рея Силвия“, Рубенс
Характеристики
Описаниегероиня от древноримската митология
РодителиНумитор[1]
неизвестна
Рея Силвия в Общомедия

Рея Силвия (на латински: Rhea Silvia, Ilia), също и като Илия, в римската митология е майка на митичните основатели на Рим – Ромул и Рем.

Според една от версиите, доближаваща основаването на Рим до пребиваването в Италия на Еней, Рея Силвия била негова дъщеря или внучка. Според други, по-разпространени обаче тя била дъщеря на Нумитор, царя на Алба Лонга (оттук и втората част на името ѝ – Рея Силвия – от silvus, „лесовик“ – прозвище или родово име на всички царе на Алба Лонга), пратен в изгнание от окупиралия властта негов брат Амулий.

Амулий, за да няма Рея Силвия деца, я направил весталка. Рея Силвия обаче родила двама близнаци от влюбения в нея Марс (има и версия, че от Амулий в образа на Марс).

За нарушението на обета за безбрачие, който дават весталките, тя била наказана. След раждането на Ромул и Рем, Амулий заповядал да бъде закопана в земята. Според други версии била заключена в тъмница или хвърлена в река Тибър, където била спасена от Тиберин, бога на реката и после станала негова съпруга.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]