Рибница (парк в Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Рибница.

Рибница
Паркове в България
Карта
Информация
Видобществен парк
МестоположениеПловдив, „Северен
Площ45 дка
Създаден1937 г.
СобственикОбщина Пловдив
ОператорОП „Паркове и градини“
Рибница в Общомедия

Рибница е един от основните обществени паркове в град Пловдив.

Местонахождение[редактиране | редактиране на кода]

Парк „Рибница“ се намира в район „Северен“ и заема площ с правоъгълна форма северно от булевард „Дунав“, между „Брезовско шосе“ и „Карловско шосе“.

До него се намира кръгово кръстовище, което свързва булевард „Цар Борис III – Обединител“ с булевард „Дунав“ и „Брезовско шосе“ и носи името на парка. Наблизо се намира спирка „Рибница“ на междуселищните автобуси за и от североизточните направления по „Брезовско шосе“.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 11 ноември 1922 г. е прокопан каналът „Рибница “. Името му идва от превода на турското име на малката река, която е минавала близо до трасето на канала - „Балък дере“ (Balık dere). Каналът е построен за отвеждане водите от квартал „Кършияка“ при наводнение. Работата по изграждане на парк „Рибница“ е започната по времето на управлението на пловдивския кмет Георги Тодоров, но той е завършен през 1937 г. неговия наследник Божидар Здравков. Паркът е изграден на мястото на бивш говежди пазар. Оформени и трасирани са парковите алеи, направени са изкуствено езеро, шадраван и водопровод. Каналът „Рибница“ е пресичал целия парк. Неговите брегове са били укрепени и са изградени мостове над него.[1]

В средата на XX в. и в началото на XXI в. на входа до парка откъм кръговото съществува ресторант, носещ името на парка. След 1989 г. в парка са поставени скулптури на пловдивски творци.[2] До 90-те години е имало тоалетна като и до днес може да се видят останките ѝ.

През 2005 г. е изградена открита сцена за популяризиране дейността на районни културни институции и градски тържества.[3]

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от парка е заета от естествена растителност – бряст, елша, бяла топола, дъб и акация.

Обществени прояви[редактиране | редактиране на кода]

Паркът и откритата сцена са предпочитани места от семействата в района за празнуване на Първи юни и Шести септември.

В парка е изградена баскетболната площадка, намираща се до спортната зала „Строител“.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]