Брезовско шосе (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брезовско шосе
— улица —
42.1632° с. ш. 24.7482° и. д.
42.1855° с. ш. 24.7685° и. д.
Местоположение в Пловдив
– начало, – край
ГрадПловдив
РайонСеверен
Дължина3100 m
Брезовско шосе в Общомедия

Брезовско шосе“ е голяма улица в Пловдив. Намира се в Район Северен. Започва от кръговото кръстовище на булевард „Цар Борис III“ и булевард „Дунав“ при парк „Рибница“ и завършва при Института по зеленчукови култури „Марица“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Плоската могила, известна като Селищна могила Яса тепе 1, е била с размери при основата над 350 м, повече от 95 дка, и е имала височина 10 м. Тя се намира на трасето на днешната улица Брезовско шосе. Шосето видимо прерязва могилата, стъпвайки върху нея. Почти цялата ѝ площ е застроена с временни и по-трайни постройки.[1]

Улица „Брезовска“ фигурира още в първия план на града, изработен от инж. Йосиф Шнитер в 1892 г. Тя е започвала от северния край на стария мост и е тръгвала на североизток. С построяване на булевард „Москва“ през 1970-те и по-късно булевард „Дунав“ улицата е прекъсната на три части. Първите две части са известни със старото си име „Брезовска“ и имат квартално значение.

Отсечката на улицата на север от булевард „Дунав“ е голяма улица – второстепенна входно-изходна артерия на града. В миналото е била част от Републикански път II-56, но с построяване на околовръстния път маршрутът на републиканския път е сменен.

Има планове за поставяне на осветление на шосето до село Войводиново.[2] Предвижда се изграждане на кръгово кръстовище при пресичване на улицата и новия булевард „Северен“.[3]

Търговия[редактиране | редактиране на кода]

На улицата има много търговски обекти. Сред най-известните са „Кауфланд“, стоков базар „Илиянци“ и Търговия „Тракия“. Има и много складове, кръчма, бензиностанция и др.

На улицата се намира и Институтът по зеленчукови култури.

Автобуси[редактиране | редактиране на кода]

През улицата минават автобуси 9, 12 и 15.

Източници[редактиране | редактиране на кода]