Роджър Кроули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роджър Кроули
Roger Crowley
Роден28 юни 1951 г. (72 г.)
Професияписател, историк
Националност Великобритания
Активен период2005 -
Жанристорически роман
Темаморска и средиземноморска история
Уебсайтrogercrowley.co.uk

Роджър Кроули (на английски: Roger Crowley) е британски учен историк и писател на произведения в жанра исторически документални книги, базирани на реални исторически факти и разкази на очевидци.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роджър Кроули е роден на 28 юни 1951 г. в Англия, в семейството на военноморски офицер. Прекарва детството си в Малта, където е впечатлен от историята и културата на средиземноморските държави. Завършва гимназия в Шерборн. Следва английска филология в Еманюел Колидж на Кеймбриджкия университет.

Преподава английска филология в Истанбул и в Кеймбриджкия университет. Дълги години работи като издател. Пътува широко в средиземноморския басейн в продължение на много години и добива значителни познания за неговата история и култура.

Първата му книга „1453. Падането на Константинопол“ е издадена през 2005 г. През пролетта на 1453 г. младият и амбициозен султан Мехмед II напада столицата на Византийската империя, защитавана от император Константин XI Палеолог. Превъзходството на османците е смазващо, а пръв път в историята артилерията е използвана масирано. Книгата става бестселър. През 2020 г. тя е екранизирана от известния турски режисьор Емре Шахин в турския телевизионен минисериал „Възходът на империите: Османската империя“ с участието на Джем Юзюмоулу, Томазо Базили и Туба Бююкюстюн.

Следващите му книги – „Морските империи: Обсадата на Малта, битката при Лепанто и борбата за центъра на света“ (2008), „Град на късмета: Как Венеция управлява моретата“ (2012) и „Завоеватели: Как Португалия създава първата световна империя“ (2015), оформят своеобразна трилогия за морските завоевания в Средновековието.

В романа си „Accursed Tower: The Crusaders' Last Battle for the Holy Land“ (Прокълната кула: Последната битка на кръстоносците за Светата земя) описва края на кръстоносните походи и падането на Акра през 1291 г. Произведенията на писателя са преведени на над 20 езика по света.

Роджър Кроули живее със семейството си в Шийпскомб (близо до Страуд), Глостършър.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • 1453: The Holy War for Constantinople and the Clash of Islam and the West (2005) – издадена и като „Great Constantinople: The Last Siege
    1453. Падането на Константинопол, изд.: ИК „Изток-Запад“, София (2021), прев. Галина Лозанова
  • Empires of the Sea: The Siege of Malta, the Battle of Lepanto, and the Contest for the Center of the World (2008)
  • City of Fortune: How Venice Ruled the Seas (2012)
  • Conquerors: How Portugal Forged the First Global Empire (2015)
  • Accursed Tower: The Crusaders' Last Battle for the Holy Land (2019)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Roger Crowley в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​