Розамунда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Розамунда
Лангобардска кралица
Родена
около 540 г.
Починала
август 572 г. (32 г.)

РелигияАрианство
Семейство
БащаКунимунд
СъпругАлбоин (566)
Розамунда в Общомедия

Розамунда (Rosamunde; Rosemunda; Rosimunda; * 540; † август 572/573 в Равена) е втората съпруга на краля на лангобардите Албоин, който е убит по нейна поръчка на 28 юни 572 или 573 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петер Паул Рубенс, Албоин и Розамунда, 1615, Исторически музей на изкуството Виена

Родена е около 540 г. Дъщеря е на краля на гепидите Кунимунд († 567).

През 567 г. Албоин побеждава гепидите и убива техния крал Кунимунд. От черепа му прави чаша (scala) и се жени за дъщеря му Розамунда. От омраза Розамунда и Хелмегис (или на италиански: Elmichigo) убиват по съвет на Перитей в двореца му във Верона по време на обедния му сън. След това тя се омъжва за Хилмихис, който не успява да стане крал.

Те бягат заедно с Албсуинда, дъщерята на Албоин от първия му брак c Хлотсинд, с част от войската и лангобардското богатство при Лонгин, византийския екзарх на Равена. Лонгин предлага на Розамунда да се ожени за него и да отстрани любимия си Хелмегис. Тя му подава чаша с отрова. Хелмегис забелязва, че е пил отрова и дава на Розамунда да изпие остатъка от чашата. И Двамата умират.[1]

В киното[редактиране | редактиране на кода]

През 1962 г. в Италия се снима филм от Carlo Campogalliani, озаглавен „Албоин, краля на лангобардите“ (в оригинал „Rosmunda e Alboino“).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павел Дякон, Historia Langobardorum II, 29

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Paulus Diaconus, Historia Langobardorum, hrsg. Ludwig Bethmann und Georg Waitz, in: Monumenta Germaniae Historica, Scriptores rerum Langobardicarum et Italicarum saec. VI–IX, Hahn, Hannover 1878

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]