Роза (хералдика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хералдична роза
Хералдическа роза като основен камък на свода на сакристия в Ландсхут

Розата е често срещано средство в хералдиката. Често се използва както като елемент в щита на герб, така и сам по себе си като хералдическа емблема. Хералдическата роза има стилизирана форма, състояща се от пет симетрични дяла, пет шипа и кръгло семе. Розата е един от най-разпространените растителни символи в хералдиката, заедно с лилията, която също има стилистично представяне като хералдическа лилия.[1]

Понякога се появяват розови клони, листчета и листа сами в гербовете, без цвета. Комбинация от две рози, една в друга, се нарича двойна роза, използвана от Тюдорите.[2]

Употреба в гербове[редактиране | редактиране на кода]

Розите присъстват на видно място в гербовете на княжеската къща на род Липе, върху печата на Мартин Лутер и много други.

В България се използва в герба на Казанлък[3], българското хералдическо и вексилоложко общество[4] и др.

Розата на Тюдор[редактиране | редактиране на кода]

Розата е символ на английската династия Тюдор, а „розата на Тюдор“ с десет венчелистчета (наречена двойна роза) се свързва с Англия.

Гражданските войни за престола на Англия между представители на родовете Йорк и Ланкастър, известни като Война на розите, завършват с обединение, което се случва и в техните гербове:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Slater, Stephen (2006). The Illustrated Book of Heraldry. London: Hermes House, 90.
  2. Parker, James (1894). Rose. In A Glossary of Terms Used in Heraldry; Web version by Saitou and Jim Trigg (2004). Retrieved March 29, 2009.
  3. Герб на Казанлък
  4. Българско хералдическо и вексилоложко общество