Романс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Романтичен)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Романс.

Романс или още романтична любов е общ термин, който се отнася до опита да изразиш любовта с думи и дела. [1] Също така се отнася до чувството на вълнение, асоциирано с любовта.[2] Исторически терминът „романс“ (от латински на английски romance) не непременно е включвал любовни отношения, но по-скоро е виждан като артистичен (художествен) израз на нечии най-дълбоки желания, понякога любов.

В контекста на романтична любов и връзка, това означава изразът на нечии дълбоки емоционални чувства към някой друг. Романтичната любов и романсът в този смисъл са привързване, възхищение, ентусиазъм.

Литературен термин[редактиране | редактиране на кода]

Етимология според речника на литературните термини[3] (на испански: romance): Названието идва от Испания, където през средновековието романс се нарича песен с героично съдържание. По-късно съдържанието на думата се пренася и в други европейски страни, но вече променено, с по-общ характер, като се утвърждава с осъвремененото си значение.

  1. Малка песен, предназначена за солово изпълнение с инструментален съпровод, която изразява преобладаващо любовни чувства. В България романси създава Кирил Христов.
  2. Малко лирическо стихотворение с любовно или романтично съдържание. За повечето стихотворения от този вид има създадена мелодия и се пеят с музикален съпровод. Автори на романси са Пушкин, Лермонтов, П. П. Славейков и др. Като романси са познати стихотворения на български поети от началото на XX век: „Докле е младост“, „На гроба ми поникнат щат цветя“ от П. П. Славейков; „Заточеници“, „Желание“ от Яворов; „Спи градът“ от Дебелянов; „Горчиво кафе“ от Смирненски и т.н.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Cambridge Advanced Learner's Dictionary; Love 101: To Love Oneself Is the Beginning of a Lifelong Romance (The Life 101 Series) by Peter McWilliams
  2. ((en)) AskOxford: romance
  3. Речник на литературните термини. Четвърто преработено и допълнено издание, Издателство „Наука и изкуство“, София, 1980
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Romance (love)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.