Ромил Видински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Свети Ромил Видински (XIV век, Бдин1375 г., Раваница), или Ромил Бдински, име по рождение Руско, е български православен монах и светец.

Родното място е град Бдин (днешен Видин). Майка му е българка, а баща му е грък. При кръщението му е наименуван Руско. Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование.

Когато пораства, родителите му искат да го задомят, но той избягва тайно от тях в столицата Търново. В манастира „Св. Богородица Пътеводителка“ е постриган за монах с името Роман. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога са известни на всички братя в Търновската света гора и в местността Устие, обитавани от множество монаси, които започват да го наричат Калороман по гръцки (Добрият Роман на български).

Ромил научава, че известният подвижник на благодатното безмълвие (исихазъм) и богосъзерцание свети Григорий Синаит е пристигнал да живее на българска земя в местността Парория (пригранична) на границата между България и Византия. Роман оставя всичко и заминава при Григорий Синаит в неговия Парорийски манастир, където е приет добре и е обучен в добродетели на истинския духовен живот.

Османските нашествия, разбойническите нападения, смъртта на св. Григорий Синаит го заставят да се завърне във вътрешността на България, но желанието за усамотение и безмълвие го връщат отново в Парория, където приема велика монашеска схима с името Ромил. После заминава с ученика си Григорий (който след неговаат смърт написва житието му) за Атонската Света гора, където в местността Мелания се подвизава много време и събира монашеско братство.

След злополучната за християните битка с турците при река Марица на 26 септември 1371 г. Ромил, като мнозина други, е принуден да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлона (близо до Драч), а оттам – в манастира „Св. Възнесение“ (Раваница) на 10 километра североизточно от гр. Чуприя (дн. Сърбия), където скоро след това почива на 16 януари 1375 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Пространно житие на Ромил Видински от Григорий Доброписец“. Прев. Кл. Иванова и М. Спасова. – В: „Стара българска литература“. Т. 4. Житиеписни творби. С., 1986, стр. 89-108
  • Павлов, Пл., Хр. Темелски. „Българи светци“. С., 2010
  • „Жития на светиите“. С., 1991

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]