Сава Ганчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сава Ганчев
български офицер и партизанин
Сава Ганчев 
Роден: 8 август 1920 г.
Починал: 17 февруари 1944 г. (23 г.)

Сава Ганчев Попов (Адмирала) е български офицер от Военноморския флот. Участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Партизанин от Партизански отряд "Христо Кърпачев".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сава Ганчев е роден на 8 август 1920 г. в с. Крушуна, Ловешко. След завършване на V- и гимназиален клас в гр. Ловеч, кандидатства и е приет във Военноморското училище (Варна). Получава много добра военна подготовка и успешно завършва с офицерско звание. Служи във Военноморския флот. През 1943 г. влиза в спор с двама германски офицери и ги застрелва. Преминава в нелегалност и успява да се добере до родното си село.

Включва се в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. От 2 декември 1943 г. е партизанин от I- а чета на Партизански отряд "Христо Кърпачев". Приема партизанско име Адмирала. Заедно с партизанина Моньо Минев, след предателство водят ожесточена престрелка с подразделение на IX-а ловна дружина в местността „Цигларницата“ край с. Крушуна. Тежко ранен се самоубива с последния си патрон на 17 февруари 1944 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сб. Бойният път на Партизански отряд " Христо Кърпачев ", Военно издателство, София, 1975, с. 203