Направо към съдържанието

Саид Джалили

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Саид Джалили ( роден на 6 септември 1965 г.) е ирански твърдолинен политик и дипломат, който е бил секретар на Върховния съвет за национална сигурност от 2007 до 2013 г. В момента той е член на Съвета за разпознаване на целесъобразността и е бивш ядрен преговарящ за Иран.

Саид Джалили
Член на Съвета за разпознаване на целесъобразността
Мандатот 12 септември 2013 г.
Лична информация
Роден
Гражданство Иран
Религиядванайсетен имамизъм, ислям, Шиитски ислям
Полит. партиябезпартиен
Подпис
Саид Джалили в Общомедия

Преди това той беше заместник-министър на външните работи по европейските и американските въпроси и неуспешен кандидат на президентските избори през юни 2013 г. класирайки се на трето място. Той също се кандидатира през 2021 г. но се оттегли в полза на Ебрахим Раиси преди изборите. Джалили участва в президентските избори през 2024 г. но беше победен от Масуд Пезешкиан на балотаж.

Джалили е бил войник във войната между Иран и Ирак и е загубил част от десния си крак по време на обсадата на Басра. След това събитие той спечели титлата „Жив мъченик“. Има докторска степен по политически науки и преподава „дипломацията на пророка“ в университета Имам Садик. През 2009 г. Джалили е обявен за един от 500-те най-влиятелни хора в мюсюлманския свят.

След войната Джалили започва работа като университетски преподавател в своята алма матер. През 1989 г. Джалили започва работа в министерството на външните работи в допълнение към преподавателския си пост. От 1995 г. до 1996 г. е директор на службата за проверка в министерството. През 2001 г. той е назначен за старши директор на политическото планиране в кабинета на върховния лидер, аятолах Али Хаменей. Джалили също беше член на Висшия съвет за национална сигурност през 2002 г.

След избирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент през август 2005 г. Джалили е назначен за заместник външен министър по европейските и американските въпроси. Той беше на поста до октомври 2007 г. През същия период той беше и съветник на Ахмединеджад. На 20 октомври 2007 г. Джалили заменя Али Лариджани като секретар на съвета и става отговорен за международните преговори относно ядрената програма на Иран. Мандатът на Джалили като секретар на съвета изтича на 10 септември 2013 г. когато Али Шамхани е назначен на поста. Веднага след като напусна поста, той беше назначен от върховния лидер Али Хаменей в Съвета по целесъобразност като член.

  • Дейности и гледки

Джалили е водеща фигура на „неопринципалистката“ група на иранската политическа сцена и протеже на Моджтаба Хаменей. Изтекла дипломатическа телеграма от 2008 г. описва как служител на Европейския съюз, който се е срещнал с Джалили, го нарича „истински продукт на иранската революция“. Мохамад Маранди , професор в Техеранския университет , описва Джалили като твърд преговарящ, който „вярва силно в ядрената програма на Иран и неговите суверенни права. Той не е от хората, които дават големи отстъпки“.

В интервю за The Boston Globe през 2006 г. Джалили защити плановете на Иран за развитие на ядрената енергия, отбелязвайки, че при шаха и преди Иранската революция американски компании са имали договори за изграждане на атомни електроцентрали в Иран.


  • Министерство на външните работи

Джалили има 18 години стаж в Министерството на външните работи . На 26-годишна възраст той е избран за началник на отдела за инспекция на Министерството на външните работи и остава на поста до 1996 г. През 1997 г. той става директор на текущите разследвания на ръководния офис в правителството на Мохамад Хатами, по-късно се завръща в Министерството на външните работи в правителството на Махмуд Ахмадинеджад и работи като заместник външен министър по европейските и американските въпроси.


  • Секретар на Висшия съвет за национална сигурност

През 2006 г. Голам-Хосеин Елхам , говорителят на правителството на Махмуд Ахмадинеджад, обяви оставката на Али Лариджани и представи Саид Джалили като секретар на Висшия съвет за национална сигурност . След това върховният лидер Али Хаменей избра Джалили за свой представител във Висшия съвет за национална сигурност през 2007 г. Върхът и показателят за дейността на Джалили във Висшия съвет за национална сигурност беше неговото ръководство на преговорите относно развитието на Иран на ядрената технология. Когато Хасан Рухани встъпи в длъжност през август 2013 г., той освободи Джалили и назначи Али Шамхани за секретар на съвета.


  • Член на Съвета за оценка на целесъобразността

Като секретар на Върховния съвет за национална сигурност Джалили беше законен член на Съвета по целесъобразност. След като беше уволнен от Хасан Рухани, Али Хаменей го назначи отново за член на съвета през 2013 г.


  • Член на Стратегическия съвет за външни отношения

Хаменей назначи Саид Джалили за член на Стратегическия съвет за външни отношения през 2014 г. В момента той е ръководител на този съвет.


  • Президентски избори 2013 г.

Джалили беше кандидат на президентските избори през 2013 г. , като обяви кандидатурата си на 22 март 2013 г. Той беше подкрепен от Фронта на стабилността на ислямската революция , а също и от Камран Багери Ленкорани , основният кандидат на партията, който отхвърли кандидатурата си в полза на Джалили. Лозунгът на кампанията му беше „Приятен живот“. Той получи 4 168 946 и беше класиран на трето място, след новоизбрания президент Хасан Рухани и втория Мохамад Багер Галибаф


  • Кабинет в сянка

През 2013 г. след поражението си на президентските избори, Джалили предложи план на Кабинета в сянка за подпомагане на правителството на Хасан Рухани и компенсиране на недостатъците му. Той проведе няколко срещи, за да критикува правителството и да предложи решение. В началото на 2021 г. той се срещна с 19 членове на парламента и обясни план за реформа на бюджетната структура. Те също така отнесоха план за развитие на нефтохимическа рафинерия в парламента на Лариджани (дясна политическа опозиция) и го одобриха, а планът беше съобщен на президента Хасан Рухани (лява политическа опозиция) за изпълнение. Джалили обясни, че Кабинетът в сянка не е нито партия, нито организация, а дискурс и това означава, че всеки трябва да следва процеса на развитие, сянка по сянка, за да има положително въздействие върху пътя на Ислямската революция.


  • Президентски избори 2021 г.

Преди последния ден на регистрация за президентските избори той беше смятан за един от най-вероятните кандидати. Въпреки че Джалили каза, че няма да се регистрира, ако Ебрахим Раиси влезе в изборите, с потока от членове и поддръжници на установеното правителство като Джахангири , Лариджани , Шариатмадари , Ахунди и Хемати , това, че той се регистрира на изборите, е противоречие индивидуално или в подкрепа на Раиси.


  • Президентски избори 2024 г.

През май 2024 г. Джалили регистрира кандидатурата си за президент на президентските избори през 2024 г. На 29 юни той осигури 40,38% от гласовете по време на първия тур на изборите, заемайки второ място след реформаторския кандидат Масуд Пезешкиан и по този начин се класира за балотаж. Джалили получи подкрепа от неуспешния кандидат Мохамад Багер Галибаф , който се класира трети, както и от Алиреза Закани и Амир-Хосеин Газизаде които преди това бяха отпаднали.

Личен живот и образование

[редактиране | редактиране на кода]

Джалили е роден през 1965 г. в Машхад , в североизточен Иран. Баща му, Мохамед Хасан Муалем, беше директор на началното училище Nawab Safavi в Машхад. Жени се за Фатеме Саджади, доктор по вътрешни болести, през 1992 г. Двамата имат едно дете, син на име Саджад. Джалили е бил жител на Карадж до 2004 г. Вахид, братът на Джалили, е един от фундаменталистките културни активисти. Джалили владее английски и арабски.

Той има докторска степен по политически науки от университета "Имам Садек" и неговата докторска дисертация, озаглавена "Парадигмата (основата) на политическата мисъл на исляма в Корана", по-късно е разработена в книга с името "Външната политика на пророка (Пророк Мохамед ).“ След като завършва, той служи във войната между Иран и Ирак като член на доброволците Basij на Революционната гвардия. По време на боевете той беше тежко ранен, губейки долната част на десния си крак през 1986 г. Той преподава политически науки от 2000 г. на различни интервали в университета Имам Садек