Направо към съдържанието

Масуд Пезешкиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Масуд Пезешкиан (роден на 29 септември 1954 г.) е ирански кардиохирург и политик- реформист, който е новоизбраният президент на Иран.

Масуд Пезешкиан
9-ти президент на Иран
Мандатот 30 юни 2024 г.
ПредшественикМохамад Мохбер
Лична информация
Роден
29 септември 1954 г. Махабад, Иран
Гражданство Иран
Полит. партияРеформаторска

По-рано Пезешкиан представляваше избирателния район Тебриз, Оску и Азаршахр в парламента на Иран, а също така беше негов първи заместник-председател от 2016 г. до 2020 г. Той беше министър на здравеопазването и медицинското образование между 2001 г. и 2005 г. По време на президентсвото на Мохамад Хатами.

Пезешкиан е избран за губернатор на окръзите Пираншахр и Нагадех в провинция Западен Азербайджан през 80-те години. Той участва в президентските избори през 2013 г. но се оттегля. Той се кандидатира отново на изборите през 2021 г. но не успя да спечели.

За изборите през 2024 г. кандидатурата на Пезешкиан беше одобрена и на 5 юли той спечели президентските избори през 2024 г. на балотаж с 54,76% от гласовете. Той трябва да встъпи в длъжност като президент на 30 юли. Той ще стане най-възрастният човек, заел длъжността президент на Иран, на възраст от 69 години.

Съпругата на Пезешкиян беше гинеколог. През 1993 г. тя загина заедно с най-малкия им син в автомобилна катастрофа. Той отглежда сам останалите си двама сина и дъщеря и никога не се е женил повторно. Дъщеря му Захра има магистърска степен по химия от Технологичния университет Шариф и е работила в Jam Petrochemical преди президентския мандат на Хасан Рухани Тя също се счита за политически съветник.

Пезешкиан е учител по Корана и рецитатор на Nahj al-balagha , ключов текст за шиитските мюсюлмани.

Освен персийски, Пезешкиан говори много езици, включително азербайджански, кюрдски, арабски и английски

  • Корпус на гвардейците на ислямската революция

Пезешкиан е поддръжник на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и нарече настоящото му въплъщение „различно от миналото“. Той осъди обявяването на IRGC за терористична организация от администрацията на Тръмп през 2019 г. След свалянето от Иран на американски дрон през 2019 г. Пезешкиан нарече американското правителство „терористично“ и описа действията на IRGC на насочете дрона като "силен удар в устата на лидерите на престъпна Америка". По време на среща в университета и в отговор на някои критики, Пезешкиан облече униформа на IRGC и каза, че ще я носи отново.

  • Антиправителствени протести

Пезешкиан многократно е критикувал иранската система. По време на следизборните протести през 2009 г. в реч Пезешкиан разкритикува начина, по който са третирани протестиращите. В речта си той спомена думите на първия шиитски имам Али, отправени към Малик Ащар да не се отнасяме към хората "като към диви животни".

Пезешкиан смята метода на Иран за управление на протестите от 2018 г. като "научно и интелектуално грешен". Той обвини системата на страната за всички събития и каза: „Трябваше да се справим по-добре“. [ След протестите през 2022 г. Пезешкиан поиска създаването на екип за оценка и изясняване на смъртта на Махса Амини. Въпреки че смяташе, че начинът на действие срещу протестиращите и процеса срещу тях е в противоречие с конституцията и поиска подсъдимите да получат адвокати, по-късно излезе с изявление, в което осъди протестите и не ги сметна за интереси на хората.


  • Външна политика

Пезешкиан подкрепи подновяването на дискусиите със Съединените щати относно ядрената програма на Иран, обещавайки да съживи споразумението , постигнато със САЩ и други световни сили през 2015 г. в замяна на премахване на международните санкции срещу Иран.

Той подкрепи изграждането на приятелски отношения с всички страни с изключение на Израел заявявайки, че Иран ще продължи да подкрепя „ Оста на съпротивата “ срещу него.


  • Етнически възгледи

Пезешкиан набляга на правата на етнически групи като азери , кюрди и белуджи и заявява, че правата на тези групи трябва да бъдат защитени. Той подкрепя прилагането на член 15 от иранската конституция за всички етноси. Този принцип гласи: „Официалният и общ език и писменост на народа на Иран е персийски. Документите, кореспонденцията, официалните текстове и учебниците трябва да бъдат на този език и писменост, но използването на местни и етнически езици в пресата и средствата за масова информация и преподаването на тяхната литература в училищата е безплатно, заедно с персийския език. Той твърди, че прилагането на този принцип смекчава сепаратистките и дисидентските мотиви. Пезешкиан също подкрепя преподаването на азербайджански език в иранските училища.

Политическа кариера

[редактиране | редактиране на кода]

Политическата кариера на Пезешкиан започва, когато той се присъединява към администрацията на Мохамад Хатами като заместник-министър на здравеопазването през 1997 г. Той е назначен за министър на здравеопазването четири години по-късно, като служи от 2001 г. до 2005 г.От тогава той е избран в Иранският парламент пет пъти, представляващ Тебриз , и е бил първи заместник-председател на парламента от 2016 до 2020 г.

На 6 юли 2024 г. Пезешкиан беше избран за президент, след като спечели втория тур на президентските избори през 2024 г. на 5 юли с 16,3 милиона гласа (53,7%) срещу 13,5 милиона (44,3%) на Саид Джалили. Той трябва да поеме длъжността президент на 30 юли 2024 г.

Ранен живот и образование

[редактиране | редактиране на кода]

Пезешкиан е роден в Махабад, Западен Азербайджан, на 29 септември 1954 г. в семейството на ирански азербайджански родители. През 1973 г. получава дипломата си и се премества в Забол, за да отслужи наборната си служба. По това време започва да се интересува от медицина. След като завършва службата си, той се завръща в родната си провинция, където постъпва в медицинско училище и завършва със степен по обща медицина. По време на войната между Иран и Ирак (1980–1988) Пезешкиан често посещава фронтовите линии, където отговаря за изпращането на медицински екипи и работи като боец ​​и лекар. Завършва курса си за общопрактикуващ лекар през 1985 г. и започва да преподава физиология в медицинския колеж.

След войната Пезешкиан продължава образованието си, специализирайки обща хирургия в Университета по медицински науки в Табриз. През 1993 г. получава допълнителна специалност по сърдечна хирургия от Иранския университет по медицински науки . По-късно той става специалист по сърдечна хирургия, което го кара да стане президент на Университета по медицински науки в Табриз през 1994 г. позиция, която заема пет години.