Салва Кийр Маярдит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Салва Кийр Маярдит
Президент на Южен Судан
Мандат от 30 юли 2005 г.
Предшественик длъжността е учредена
Лични данни
Роден
Бахър ал Газал, Судан
Гражданство Flag of South Sudan.svg Южен Судан
Религия Християнство
Съпруга Мари Айен Маярдит[1]
Полит. партия Народно освободително движение на Судан
Салва Кийр Маярдит в Общомедия

Салва Кийр Маярдит (Salva Kiir Mayardit) е южносудански (президент на Южен Судан) и судански (вицепрезидент на Судан) политик.

Кийр е от племето динка. В края на 1960-те години, по време на Първата гражданска война в Судан, се включва в сепаратистката бунтовническа южносуданска армия Аняня. В края на войната е младши офицер.

През 1983 г., след като Джон Гаранг, бъдещ 1-ви президент на Южен Судан (като изпълняващ длъжността), оглавява армейски метеж като начало на Втората гражданска война в Судан, Кийр и други южни водачи се включват в Суданското народно-освободително движение на (СНОД). Гаранг става командир на Суданската народно-освободителна армия (СНОА) – въоръженото крило на СНОД, а Кийр – негов заместник. По-късно Гаранг поема общото ръководство на СНОД, а Кийр става командир на СНОА.

След Споразумението за общ мир от януари 2005 г. и смъртта на Гаранг при катастрофа с вертолет на 30 юли 2005 г. Кийр го наследва като вицепрезидент на Судан и като изпълняващ длъжността президент на Южен Судан. След президентски избори официално става президент на Южен Судан на 11 август 2005 г.

През 2010 г. е преизбран за президент с 93 % от гласовете. В съответствие с временната конституция суданският президент Омар ал-Башир го назначава отново за вицепрезидент на Судан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]