Салва Кийр Маярдит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Салва Кийр Маярдит
Salva Kiir Mayardit.jpg
Президент на Южен Судан
Мандат от 30 юли 2005 г.
Предшественик длъжността е учредена
Лични данни
Роден
Бахър ал Газал, Судан
Гражданство Flag of South Sudan.svg Южен Судан
Религия Християнство
Съпруга Мари Айен Маярдит[1]
Полит. партия Народно освободително движение на Судан
Салва Кийр Маярдит в Общомедия

Салва Кийр Маярдит (Salva Kiir Mayardit) е южносудански (президент на Южен Судан) и судански (вицепрезидент на Судан) политик.

Кийр е от племето динка. В края на 1960-те години, по време на Първата гражданска война в Судан, се включва в сепаратистката бунтовническа южносуданска армия Аняня. В края на войната е младши офицер.

През 1983 г., след като Джон Гаранг, бъдещ 1-ви президент на Южен Судан (като изпълняващ длъжността), оглавява армейски метеж като начало на Втората гражданска война в Судан, Кийр и други южни водачи се включват в Суданското народно-освободително движение на (СНОД). Гаранг става командир на Суданската народно-освободителна армия (СНОА) – въоръженото крило на СНОД, а Кийр – негов заместник. По-късно Гаранг поема общото ръководство на СНОД, а Кийр става командир на СНОА.

След Споразумението за общ мир от януари 2005 г. и смъртта на Гаранг при катастрофа с вертолет на 30 юли 2005 г. Кийр го наследва като вицепрезидент на Судан и като изпълняващ длъжността президент на Южен Судан. След президентски избори официално става президент на Южен Судан на 11 август 2005 г.

През 2010 г. е преизбран за президент с 93 % от гласовете. В съответствие с временната конституция суданският президент Омар ал-Башир го назначава отново за вицепрезидент на Судан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]