Самиклаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самиклаус
(Samichlaus)
Samichlaus.jpg
Страна на произход Флаг на Австрия Австрия
Производител „Schloss Eggenberg“, Австрия
Тип бира допелбок
Алкохолно съдържание 14,0 %
Екстрактно съдържание 32 %
В производство от 1980 г.

Самиклаус (на немски: Samichlaus) е марка силна лагер бира, направена в стила допелбок, която понастоящем се произвежда от австрийската пивоварна „Schloss Eggenberg“. Бирата се вари само веднъж годишно, на Никулден (6 декември), след което отлежава в продължение на 10 месеца преди бутилирането, и по традиция излиза на пазара за следващите Коледни празници. Съдържа 32 % екстракт и 14 об.% алкохол и е една от най-силните бири, които се варят редовно. Високото съдържание на екстракт и на алкохол, обуславя и по-дългия срок на отлежаване и съхранение – пет и повече години.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бирата „Samichlaus“ започва да се произвежда през 1980 г. в светла и тъмна версия от швейцарската пивоварна „Brauerei Hürlimann“ в Цюрих. При появата си на пазара, със своите 14 % алкохолно съдържание, „Samichlaus“ е най-силната бира в света за времето си и през 1990 г. влиза в Книгата на рекордите на Гинес. През 1996 г. „Brauerei Hürlimann“ става собственост на холдинга „Feldschlösschen“, най-големият швейцарски производител на бира, който понастоящем е собственост на датската пивоварна група „Карлсберг“. Година по късно, през 1997 г., производството в пивоварната „Hürlimann“ в Цюрих е преустановено, като последното бутилиране на „Samichlaus“ и през 1996 г. Днес „Hürlimann“ произвежда само марките „Hamer“, „Hürlimann Lager“ и „Sternbrau“, които са обикновени светли лагери.

„Samichlaus Classic“ - 2011

През 2000 г. търговската марка „Samichlaus“ и оригиналната рецепта за бирата са купени от австрийска пивоварна „Schloss Eggenberg“, която възобновява производството на коледната бира в своята пивоварната още същата година. За направата на бирата се използват светъл и мюнхенски малц, както и хмелове Магнум и Перле от Халертау, както и Жатец. Същата мая, която се е използвала за направата на оригиналния Samichlaus в Швейцария се използва и в производството на бирата на „Schloss Eggenberg“. Тази мая е уникална, и е разработена да издържа на много високи нива на алкохол. Швейцарското наименование на бирата е запазено, за да се подчертае приемствеността с продукцията на „Hürlimann“. На швейцарския диалект на немския език Samichlaus означава Санта Клаус (Дядо Коледа).

Поради големия успех на класическата допелбок версия – „Samichlaus Classic“, която се предлага в бутилки от 0,330 мл, с черен етикет), пивоварната пуска на пазара и нови разновидности. През 2007 г. на пазара се появява лимитирана версия „Samichlaus Helles“ с червен етикет – светла допелбок бира с 14 об.% алкохол, която се прави от светъл пилзнер малц, и се отличава от своя тъмен събрат със своя златист цвят с червеникави отблясъци, още по-сложни плодови аромати и малцова сладост. През 2013 г. се появява „Samichlaus Barrique“, също с 14 об.% алкохол, специално отлежала в дъбови бъчви, в които преди това е отлежавало вино Шардоне. Резултатът е червено-кафява бира с плодово-пикантен аромат, плодово-карамелна сладост, и сложен и хармоничен вкус. През 2014 г. идва ред и на „Samichlaus Schwarzes“ – тъмна плътна бира, отново с 14 % алкохолно съдържание.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Класическата „Samichlaus“ е силна коледна бира в стил допелбок, с 14 % алкохолно съдържание, с висока карбонизация, с червеникаво-кафяв, бакъреномеден цвят, орехов аромат и богат и сложен вкус, в който се съчетават нотки малц, тъмни плодове, шоколад, карамел и алкохол. „Samichlaus“ се съчетава отлично с шоколадови десерти и сладкиши.

Биреният експерт Зак Ейвъри дава следната оценка на „Samichlaus“: „Бакърено-светлокафява на цвят, със силен опияняващ аромат на стафиди и шери. Най-добре се възприема сервирана в тумбеста чаша – силна, сладка и загряваща. Перфектна с филийка коледен сладкиш.“ [1]

Поради високото си алкохолно съдържание и изискванията на американския пазар, на етикетите на „Samichlaus“ фигурира и обозначението малц ликьор

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ейвъри, Зак, 500 бири от цял свят, които непременно трябва да опитате, изд. Книгомания ЕООД – София, София, 2010 г., с.279

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]