Саут Олатсивик

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Остров Саут Олатсивик (на английски: South Aulatsivik Island) е 2-рият по големина остров в провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Площта му е 456 км2[1], която му отрежда 70-о място сред островите на Канада. Необитаем.

Островът се намира край източните брегове на полуостров Лабрадор, от който го отделят залива Медуза (на север), протока Чалънджър (на северозапад) и залива Уеб (на изток). На югозапад п-ов Итилиалук се доближава само на 500 м от бреговете на Лабрадор. На изток и юг има десетки малки острови, които преграждат достъпа от страна на студените води на Атлантическия океан. По-големите от тях са: Бувъри, Дейвид и Дог на изток, Хилсбъри и Бейс на юг. Като цяло островът има удължена форма от север на юг с дължина близо 40 км, а максималната му ширина в средата от запад на изток е 18 км.

Бреговата линия с дължина 228 км[2] е изключително силно разчленена. Далеч на югозапад се простира п-ов Итилиалук, който почти опира до бреговете на п-ов Лабрадор. На източното крайбрежие е дълбоко врязаният в сушата залив Колотулик.

Северната част на острова е предимно нископланинска с максимална височина връх Маунт Торесби (917 м), издигащ се само на 1,5 от северното крайбрежие, докато южната част част е заета от хълмиста равнина и надморската височина рядко надминава 100 м. В тази част на острова има няколко езера, най-голямо от които е езерото Колотулик.

Източното крайбрежие на острова най-вероятно е открито от португалския мореплавател Гашпар Кортереал (1450 – 1501) през 1500 – 1501 г., а островното му положение е доказано чак през XIX в. след извършване на детайлни топографски картирания по цялото източно крайбрежие на п-ов Лабрадор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Atlas of Canada. List of Islands // Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 2012-06-26.
  2. Atlas of Canada. List of Islands // Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 2012-06-26.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата South Aulatsivik Island в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​