Свети Архангел Михаил (Долно Сърбци)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Архангел Михаил.

„Свети Архангел Михаил“
„Свети Архангел Михаил“
Dolno Srabtsi Royal Doors in Archangel Michael Church, 16th Century by Onufri Argitis.jpg
царските двери на храма, XVI век, дело вероятно на Онуфрий Аргитис
Reliefkarte Mazedonien.png
41.1766° с. ш. 21.3671° и. д.
„Свети Архангел Михаил“
Местоположение в Република Македония
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Република Македония
Населено място Долно Сърбци
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Преспанско-Пелагонийска
Изграждане 1960-те г.
„Свети Архангел Михаил“ в Общомедия

„Свети Архангел Михаил“ (на македонска литературна норма: „Свети Архангел Михаил“) е църква в битолското село Долно Сърбци, част от Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.[1]

Църквата представлява еднокорабен гробищен храм с полукръгла апсида на изток и входове от юг и от запад. Построен е към края на 60-те години на XX век върху основите на по-стара църква. Храмът е забележителен със запазената интериорна украса, пренесена от старата църква. Презничните и горните икони са с лошо качество и са от времето на строежа на църквата, но иконостасният кръст с разпятието в най-горната зона е възрожденски – от XIX век. Основна забележителност на храма са царските двери на входа към олтара. Те са с изображение на Благовещение и датират от средата на XVI век.[2] Най-вероятно са дело на големия зограф Онуфрий Аргитис.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 148.
  2. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 149.
  3. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 153.
     Портал „Македония“         Портал „Македония