Направо към съдържанието

Свети Атанасий (Долно Дупени)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Атанасий.

„Свети Атанасий“
„Свети Атанасиј“
Царските двери, I половина на XVII век
Царските двери, I половина на XVII век
Карта Местоположение в Долно Дупени
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоДолно Дупени
Посветен наАтанасий Велики
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоРесенско
ИзгражданеXVII век
Статутдействащ храм
„Свети Атанасий“ в Общомедия

„Свети Атанасий“ или „Свети Атанас“ (на македонска литературна норма: „Свети Атанасиј“, „Свети Атанасие“) е възрожденска църква в село Долно Дупени, Преспа, част от Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.[1][2][3]

Част от иконостасните икони

Намира се на два километра източно от селото, в местността Горно село. Църквата е консервирана.[4] Представлява еднокорабна сграда от необработен фугиран камък с полукръгла апсида на изток. Само около вратата от южната страна има обработени каменни блокове, формиращи засводения вход.[1] Вътрешността - нартекса, южната и северната стена на наоса и олтарното пространство са изписани в 1864 година от неизвестни майстори според запазения надпис от вътрешната страна над южния вход. Под стенописите от XIX век се виждат по-стари, вероятно от XVII век, най-ясни в горната зона на източната стена на олтарното пространство. Иконите от иконостаса са от XVII, XVIII и XIX век[1] и са защитени като паметници на културата.[4][5] Иконите от XVII век и царските двери вероятно са дело на майстори от Линотопската художествена школа и се свързват с по-стария живописен слой.[6][7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Палигора, Ристо. Каталог Цркви и Манастири на Баба Планина. Битола, Центар за развој на Пелагонискиот плански регион. с. 23. Посетен на 2 юли 2015. Архив на оригинала от 2015-07-03 в Wayback Machine.
  2. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 160.
  3. Палигора, Ристо. Студија за поврзување и промоција на манастирскиот туризам на Баба Планина. Битола, Центар за развој на Пелагонискиот плански регион, декември 2011. с. 19. Архив на оригинала от 2013-12-28 в Wayback Machine.
  4. а б Цркви // visitpelagonia.mk. Архивиран от оригинала на 2013-10-03. Посетен на 28 февруари 2014 г.
  5. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 161.
  6. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 163 - 164.
  7. Палигора, Ристо. Студија за поврзување и промоција на манастирскиот туризам на Баба Планина. Битола, Центар за развој на Пелагонискиот плански регион, декември 2011. с. 20. Архив на оригинала от 2013-12-28 в Wayback Machine.