Свети Атанасий (Раждавица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Атанасий.

„Свети Атанасий“
Razhdavitsa St Athanasius 01.jpg
общ изглед
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Раждавица
Вероизповедание Българска православна църква
Епархия Софийска
Архиерейско наместничество Кюстендил
Изграждане XVI – XVIII век
Статут недействащ храм
Състояние сериозно повредена, рухнал покрив

„Свети Атанасий Летни“ е българска църква в село Раждавица, община Кюстендил.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Църквата се намира на около 0,5 километра северно от село Ръждавица, на левия бряг на река Струма, в местността Чардако.

Архитектура и стенописи[редактиране | редактиране на кода]

„Свети Атанасий“ е еднокорабна и едноапсидна църква, изградена изградени от ломени камъни и тухли, споени с бял хоросан. Сводът е бил полуцилиндричен, сега е разрушен.

Цялата вътрешност е била изписана, като от стенописите няма запазено нищо с изключение на няколко фрагменти от букви под гредите на входа на църквата.

Още преди Освобождението църквата е била с рухнал покрив. Впоследствие през 1882 г. покривът бил поправен, а сградата – измазана отвътре с варова мазилка върху старата живопис, а отвън наново. Вероятно през 50-те или 60-те години на ХХ век покривът отново рухнал и не е възстановен.

Датировка[редактиране | редактиране на кода]

Входът на църквата.

Все още не е установено времето на построяване на църквата. Според някои е изградена през Възраждането. Тази теза обаче може да бъде оспорена. Йордан Иванов в „Северна Македония“, 1906 г. описвайки църквите в кюстендилската епархия през третата четвърт на XIX век – 97 бр., посочва 1 каменна църква – пленена от турците в с. Раждавица (с.315) – очевидно това е селската църква „Успение Богородично“ изписана през 1600 г. и разрушена през 1935 г. На 316 страница посочва че този списък не включва голяма част от запуснатите черкви през този период и сред примерите изброява „...черквите около с. Ръждавица...“ Йордан Захариев в „Кюстендилската котловина“ 1963 г. посочва че средновековната църква „Успение Богородично“ в центъра на селото с надписа с дата 1600 г., обнародван от Й.Иванов, е била срината през 1935 г. за да се издигне на мястото и нова църква. Захариев посочва че останки от средновековна църква – „Света Богородица“ има в местността Селище, а в местността Чардако, до северния край на селото е запазена малката черква „Свети Атанас Летни“, която преди Освобождението била с продънен покрив, а към 1882 г. го поправили и измазали с варова мазилка отвътре върху старата живопис, а отвън – наново. От тези податки може да се направи предположение че църквата е изградена през XVI-XVIII век: след като още преди Освобождението е била с продънен покрив, вероятността да е построена през XIX век е твърде малка.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България