Свети Иван Рилски (Запалня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Иван Рилски“
Inside submerged church Sveti Ivan Rilski Zapalnya.jpg
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Запалня
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Сливенска
Изграждане 1895 г.
Статут недействащ храм
Състояние руини

„Свети Иван Рилски“, също наричана и Потопената църква, е църква в село Запалня което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Иван Рилски.

останките на църквата през 2012 г.

Рано напролет 1965 г. той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова е успяла да остане над водата. Или поне частично. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Надписът върху нея гласи: "Село Запалня, заселено XV в. изселено 1962 г."

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на Лукойл и Неси ойл. Пътят е табелиран. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Потопената църква „Свети Иван Рилски“. // bTV, 21 октомври 2011. Посетен на 29 януари 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]