Свети Никола (Градец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Никола.

„Свети Никола“
„Свети Никола“
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Градец
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Кумановско-Осоговска
Архиерейско наместничество Кривопаланско
Време на изграждане 1857 г.
Съвременен статут действащ храм

„Свети Никола“ (на македонска литературна норма: Свети Никола) е възрожденска православна църква в село Градец, община Крива паланка, Северна Македония. Църквата е част от Кривопаланското архиерейско наместничество на Кумановско-Осоговската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата е построена в 1857 година. Представлява голяма еднокорабна постройка с открит трем от западната и частично от южната страна. От южната страна в източна посока е доизградена закрита трапезария. Църквата е била изцяло изографисана, като са оцелели част от стенописите, като най-значителен е Сваляне от кръста. Автор на стенописите е Георги Йерей. Резбованият иконостас, иконите на него и резбованите царски двери с позлата са дело на майстора от Дебърската художествена школа Евгений Попкузманов и са от 1869 г.[1] Евгений Попкузманов изработва иконостаса, иконите на него и резбованите царски двери с позлата за църквата. Иконата на Свети Георги е надписана „На 1869 година априлїѧ 2: денъ изъ рȢки Евгенiѧ поп КȢзмановича ѿ Деборъ“. В десния протезис има надпис „ПодписȢвамъ каксе рукоположi асъ їкономъ попъ Георгiѧ: 1885 декѣм: 20 служiтелъ сей церкве“. В левия протезис в 7 колони с по 16 реда са молитвите за освещаване на църквата.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Справочник Крива Паланка, Крива Паланка, 2007, стр. 25.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 228.
     Портал „Македония“         Портал „Македония