Свети Яков (катедрала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
катедрала „Свети Яков“
Catedral de Santiago de Compostela agosto 2018 (cropped).jpg
изглед от катедралата
Cathedral of Santiago de Compostela.jpg
Местоположение в Сантяго де Компостела
Вид на храмакатедрала
СтранаFlag of Spain.svg Испания
Населено мястоСантяго де Компостела
Вероизповеданиекатолицизъм
Тип на сградатабазилика
Архитектурен стилромански стил
Изграждане1075 година
Реликвимощи на св. Яков
катедрала „Свети Яков“ в Общомедия

Катедрала „Свети Яков“ е католическа църква в галисийския град Сантяго де Компостела, Испания, посветена на ученика на Иисус Христос, апостол Яков Заведеев или Сантяго Матаморос, както го наричат испанците. В катедралата се намират мощите на този християнски светец. Тя е значим поклонически център на средновековния католицизъм, краен пункт на пътя към Св. Яков (Сантяго). Историческата част на града се оформя около нея.

История[редактиране | редактиране на кода]

Строежът на съществуващата катедрала е започнат през 1075 г. от кастилския крал Алфонсо VI. Той се строи от гранит в романски стил по образ и подобие на тулузката базилика Св. Сатурнин. През 1895 г. е публикуван намерен в катедралата ръкопис – „Кодекс Каликст“, приписван на перото на Каликст II. Той съдържа ценни сведения за строителството на църквата. През 1128 г. катедралата е осветена.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Причудливите фасади и декорирането на кулите са стил Чуригереска – резултат на пристройки на катедралата, предприети от Хабсбургите и Бурбоните през XVI—XVIII вшк. Външните стени и вътрешността на храма са украсени със скулптури от различни времена, но предимно средновековни.

Cathédrale-de-Saint-Jacques-de-Compostelles.JPG
Cathedral square Santiago de Compostela.jpg
Catedral de Santiago de Compostela.gif
Кулите на фасадата Площадът пред входа в храм Изглед от катедралата

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

От двете страни на трансепта има портални входове. Северният портал е наречен „Paradise Gate“ /„Път към рая“/; Южният вход е известен като „Златната порта“.

портал „Глория“[редактиране | редактиране на кода]

Западната фасада е завършена по-късно, като главният портал е наречен „Глория“ – /Слава/

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

кандилото Ботафумейро.
кандилото-видео.
  • Мощите на Свети Яков се намират в сребърен ковчег за мощи в криптата. През 1589 г. те са скрити от английската „Анти-Армада“, при това толкова добре, че след това не е било възможна да бъдат открити. Мощите са намерени едва през януари 1879 г., а след пет години лично папа Лъв XIII потвърждава, че са истински.
  • Ботафумейро (гал. Botafumeiro; „изпускащо дим“) е най-голямото кандило (кандилница) в света и се използва в катедралата. То е прикрепено с въжета към тавана, височината му е 160 см и тежи 80 кг. За напълването му са необходими 40 кг въглища и благовония (тамян). Средновековното кандило е претопено от наполеоновите войски. Сегашното кандило е създадено от ювелира Хосе Лосада през 1851 година от сплав на месинг и бронз; то е покрито с тънък (20 микрометъра) слой сребро. Има златисти отблясъци. При церемонии то се разклаща от осем души в червени дрехи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Garrido Torres, Carlos (2000). Las Guías visuales de España: Galicia. Depósito legal: B 18469. El País.
  • Gómez Moreno, María Elena (1947.). Mil Joyas del Arte Espyearl, Piezas selectas, Monumentos magistrales: Tomo primero Antigüedad y Edad Media. Barcelona: Instituto Gallach.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]