Свети Яков (катедрала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
катедрала „Свети Яков“
Santiago GDFL catedral 050318 33.jpg
изглед от катедралата
Местоположение в Сантяго де Компостела
Вид на храма катедрала
Страна Flag of Spain.svg Испания
Населено място Сантяго де Компостела
Вероизповедание католицизъм
Тип на сградата базилика
Архитектурен стил романски стил
Време на изграждане 1075 година
Реликви мощи на св.Яков
катедрала „Свети Яков“ в Общомедия

Катедрала Свети Яков е католическа църква в галисийския град Сантяго де Компостела, посветена на ученика на Иисус Христос, апостол Яков Заведеев или Сантяго Матаморос, както го наричат испанците. В катедралата се намират мощите на този християнски светец. Катедралата е значим поклонически център на средновековното католичество, краен пункт на пътя към Св.Яков (Сантяго). Историческата част на града се оформя около катедралата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Строежът на съществуващата катедрала е започнат през 1075 г. от кастилския крал Алфонсо VI. Той се строи от гранит в романски стил по образ и подобие на тулузката базилика Св. Сатурнин. През 1895 година е публикуван намерен в катедралата ръкопис - „кодекс Каликст“, приписван на перото на Каликст II. Той съдържа ценни сведения за строителството на църквата. През 1128 г. катедралата е осветена.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Причудливите фасади и декорирането на кулите са стил чуригереска – резултат на пристройки на катедралата, предприети от Хабсбургите и Бурбоните през XVI—XVIII в. Външните стени и вътрешността на храма са украсени със скулптури от различни времена, но предимно средновековни.

Cathédrale-de-Saint-Jacques-de-Compostelles.JPG
Cathedral square Santiago de Compostela.jpg
Catedral de Santiago de Compostela.gif
Кулите на фасадата Площадът пред входа в храм Изглед от катедралата

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

От двете страни на трансепта има портални входове. Северният портал е наречен „Paradise Gate“ /„Път към рая“/; Южният вход е известен като „Златната порта“.

портал „Глория“[редактиране | редактиране на кода]

Западната фасада е завършена по-късно, като главният портал е наречен „Глория“ – /Слава/

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

  • Ботафумейро (гал. Botafumeiro; „изпускащо дим“) е най-голямото кадило в света и се използва в катедралата. То е е прикрепено с въжета към тавана, височината му е 160 см и тежи 80 кг. За напълването му са необходими 40 кг въглища и благовония. Средновековното кандило е претопено от наполеоновите войски. Сегашното кандило е създадено от ювелира Хосе Лосада през 1851 година от сплав на месинг и бронз; то е покрито с тънък (20 микрометъра) слой сребро. Има златисти отблясъци. При церемонии то се носи от осем човека в червени дрехи.
кадилото Ботафумейро.
кадилото-видео.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Garrido Torres, Carlos (2000). Las Guías visuales de España: Galicia. Depósito legal: B 18469. El País.
  • Gómez Moreno, María Elena (1947.). Mil Joyas del Arte Espyearl, Piezas selectas, Monumentos magistrales: Tomo primero Antigüedad y Edad Media. Barcelona: Instituto Gallach.