Светлана Жучова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Светлана Жучова
Svetlana Žuchová.jpg
Родена 24 декември 1976 г. (44 г.)
Професия писател, преводач
Националност  Словакия
Активен период 2000 -
Жанр драма
Награди награда за литература на ЕС
Уебсайт

Светлана Жучова (на словенски: Svetlana Žuchová) е словашка преводачка и писателка на произведения в жанра драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Светлана Жучова е родена на 24 декември 1976 г. в Братислава, Чехословакия.

Завършва психология във Виенския университет и медицина в университета Коменски в Братислава. След дипломирането си работи в психиатричното отделение на болницата в Тренчин, за известнво време в Мюнхен, а после в психиатрична клиника в Прага. По-късно напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера.

Нейни разкази са публикувани в списания като „Dotyky“, „Rak“, „Romboid“, „Vlna“, „OS“ и седмичника „Slovo“. Награждавана е два пъти в годишния конкурс за разкази на „Poviedk“ – през 2001 и 2005 г., а произведенията ѝ се публикуван в антологиите на конкурса.

През 2003 г. прави литературния си дебют със сборник с разкази „Dulce de leche“ (Сладко мляко). Книгата е удостоена с наградата „Иван Краско“. След нея публкува през 2006 г. новелата „Yesim“ (Йесим). Тя е история за средата на турските емигранти в Австрия и е базирана на поетичния разказвателен монолог на главния герой, младата жена Йесим, за ключовите събития и обстоятелства в живота ѝ.

През 2011 г. е издаден романа ѝ „Zlodeji a svedkovia“ (Крадци и свидетели), който отново изследва темата за психологията на човек, живеещ далеч от дома, за взаимоотношенията в имигрантските общности, за съдбата на младите европейски имигранти в Западна Европа след политическите промени през 1989 г. Двете произведения са номинирани за литературната награда „Анасофт литера“.

През 2013 г. е издаден романа ѝ „Obrazy zo života M.“ (Картини от живота на М.) Книгата представя житейската история на главната героиня Мариси, която се завръща от Виена в Словакия след смъртта на майка си и работи като медицинска сестра. Всеки ден баналният ѝ живот се редува с изключителни житейски ситуации, като всекидневието печели. Тя намира свой полубрат, за когото не е знаела дотогава. Книгата развива темата за семейните връзки, оригинални и новообразувани, близки и официални, тяхната важност и безполезност. През 2015 г. романът получава наградата за литература на Европейския съюз.

Като преводач прави преводи на литература от английски и немски език, включително произведения на Мишел Фейбър, Сара Кейн и Софи Кинсела.

Светлана Жучова живее със семейството си в Прага.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Dulce de leche (2003) – сборник разкази

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Словакия“         Портал „Словакия