Направо към съдържанието

Северен Матабелеленд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Северен Матабелеленд
СтранаЗимбабве
Площ75 025 km²
Население747 176 души (2013 г.)
9,96 души/km²
Северен Матабелеленд в Общомедия

Северен Матабелеленд е една от областите на Зимбабве. Разположена е в западната част на страната и граничи с Ботсвана и Замбия. Северната граница на областта е образувана от река Замбези. Площта на Северен Матабелеленд е 75 025 км², а населението, по оценка от август 2017 г.) – 744 841 души.[1] Лупане е столица на областта. Единствените градове в Северен Матабелеленд са Хванде и Водопади Виктория.

Името на областта идва от населението и – племето Матабеле (Ндебеле).

Северен Матабелеленд е създадена, когато бившата област на Зимбабве Матабелеленд се разделя на две части – Северен и Южен Матабелеленд през 1974. През 1997, град Булавайо се отцепва от Северен Матабелеленд, на която е столица, и се превръща в град със статут на област.

Регионът Матабелеленд, който обхваща днешните области на Зимбабве Северен и Южен Матабелеленд, се характеризира с главно пуста и негостоприемна територия. Валежите в региона са сравнително малко и голяма част от него изпитва недостиг на вода. Регионът е и по-малко плодороден от останалите, като посевите са твърде малко и селските фермери не могат да произведат досатъчно царевица, за да изхранят семействата си. По време на колониалната ера, обаче се формирали много скотовъдни ферми, които се оказали много по-доходни от посевите на царевица.

Регионът притежава значителни количества от други ресурси, като злато, варовик, метан, каменни въглища и дървен материал. В Матабелеленд е разположен най-големият дивечов резерват на Зимбабве – националният парк Хванге, който е известен с голямата си популация от диви животни. Най-известният туристически обект в Северен Матабелеленд, обаче безспорно е величественият водопад Виктория, разположен на северната граница на областта.

Районите на област Северен Матабелеленд са общо седем:

  • Бинга
  • Буби
  • Хванге
  • Лупане
  • Нкаи
  • Тшолотшо
  • Умгуза.
  1. ((en)) ((de)) Zimbabwe: Provinces, www.citypopulation.de