Североизточна провинция (Кения)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Североизточна провинция
North Eastern
Административно деление на Кения
СтранаКения
Площ126 902 km²
Североизточна провинция в Общомедия

Североизточната провинция е една от осемте провиници на Кения. Граничи със Сомалия на изток и с Етиопия на север. Има и 6-километров излаз на Индийския океан. Столицата ѝ е град Гариса. Населението, според преброяването през 1999, е приблизително 960 000 души. Площта е 129 902 км². Разделена е на 10 района.

Позната в миналото като Северна погранична област (СПО), североизточнта провицния покрива по-голямата част от североизточна Кения. Столица на тази област е бил град Исиоло. Провинцията е населена предимно от сомалийци, както е било и в миналото. В миналото е имало и голям брой бежански лагери, в които живеели бежанци, идващи от Сомалия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Застрашената антилопа Хирола

Североизточната провинция е трета по големина в Кения и има 13 избирателни района, представени в кенийското народно събрание.

В нея се среща рядката по вид антилопа Хирола, включена в списъка на застрашените видове. Пастирските народи, обитаващи СПО притежават добитък, с общ брой 2-3 млн.

Климатът в североизточната провинция е полусух и горещ. Валежи падат рядко, обикновено през април и октомври. В комбинация с високите температури и силното изпарение, това прави провинцията подходяща за живот за номадските пастири, много важна за които е арабската камила, която е адаптирана да оцелява в горещи и сухи ареали.

В провинцията няма реки със съществено значение. Единствените реки са няколко притока на реката Джуба близо до границата със Сомалия, но много рядко има вода в тях. Следователно, почти няма възможност за качествено напояване и пастирите разчитат изключително на кладенците за да напоят добитъка си и за домашни потреби.

60-70% от целия добитък в Кения е от североизточната провинция и понякога се изнася в Близкият изток, също и на други места в Азия.

Провинцията също е с богата дива природа, въпреки че данните сочат увеличаване на бракониерството отсносно застрашените газели и антилопи хирола, както и жирафите.

Най-голямото летище на територията на провинцията е летището Уаджир, употребявано в миналото като военно летище.