Седлат фазан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седлат фазан
Swinhoe's Pheasant 0673.jpg
Lophura swinhoii.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Galliformes Кокошоподобни
семейство: Phasianidae Фазанови
подсемейство: Phasianinae
род: Lophura
вид: L. swinhoii Седлат фазан
Научно наименование
Уикивидове Lophura swinhoii
Gould, 1863 г.
Седлат фазан в Общомедия
Lophura swinhoii

Седлатият фазан (Lophura swinhoii) е вид птица от подсемейство Фазани, семейство Фазанови, която е ендемична за територията на остров Тайван, където населява предимно стари широколистни гори в пояса на надморска височина от 200 до 2300 m. Понякога неофициално се смята за националната птица на Тайван, въпреки че през 2007 година тайванската синя сврака (на латински: Urocissa caerulea) е официално избрана за такава. Не са регистрирани подвидове на вида.

Птицата е описана за първи път от британския орнитолог Робърт Суинхоу през 1862 година и на английски е известна като „Фазан на Суинхоу“.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Мъжкият е ярко оцветен с лъскави синьо-виолетови пера на гърдите, корема и задницата, червени висулки и яркобели пера на опашката, тила и гребена. Женската, както е характерно за всички видове фазани, е с кафява окраска на сложно преплетени ивици.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Седлатите фазани се хранят основно с плодове и семена, но и с насекоми и друга животинска материя.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Женската снася 2 – 6 яйца, които мъти в продължение на 25 – 28 дни. Малките могат да напускат гнездото още на втория-третия ден.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Интензивни полеви проучвания в началото на 1970-те година водят до предположенията, че съществуват около 5000 – 10 000 екземпляра от вида, въпреки че по-нови оценки за около 6500 индивида само в националния парк Юшан означават, че общата популация вероятно надхвърля 10 000 птици. В териториите, където видът е защитен, вероятно тези популации са стабилни, но навсякъде другаде намаляват поради разнообразни фактори, влияещи върху местообитанията му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Lophura swinhoii. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)