Направо към съдържанието

Секретност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хората споделят тайните си на ухо, като така запазват секретност и дискретност на информацията.

Секретността е държане в тайна на определена информация от определени групи, като в същото време секретната информация е споделяна, но само с определен тип индивиди и групи.

В биологията

Животните крият локацията на своята хралупа или гнездо (при птиците) от хищници. Катериците например правят това с лешници, като по този начин ги скриват, и после те се опитват да си припомнят тяхната локация.

При хората

Хората обикновено крият лични или семейни тайни от срам или страх. Страхът може да е свързан със страх от неприемане и отхвърляне от другите, насилие и други.

В теория на игрите

В теория на игрите, пазенето на стратегическа тайна е съществено в множество аспекти на игровите ситуации.

Дискретност и конфиденциалност

Дискретността е внимателното споделяне на информация, запазването ѝ в тайна от някои или споделянето ѝ при обстоятелства, които да не доведат до разкриването ѝ пред други лица.

Споделяне

В антропологията споделянето между мъжете и жените е един от традиционните начини за установяване на връзка.

Държавна тайна

Правителствата и държавните органи често запазват определен тип информация скрита от своите граждани като военна и дипломатическа информация, тайни придобити чрез разузнаването и т.н.

Корпоративна сигурност

Корпорациите в някои случаи запазват тайни, свързани с тяхната конкурентоспособност, тоест тайни от конкурентно предимство за тях, а в други случаи това са престъпни тайни.

Технологична секретност

Тук техники са физическата сигурност и криптографията.

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Secrecy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​