Сет Макфарлън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Сет Макфарлън
американски аниматор, актьор, певец, продуцент и сценарист
Сет Макфарлън 
Сет Макфарлън през 2010 година на San Diego Comic-Con International
Роден: 26 октомври 1973 г. (44 г.)

Сет Макфарлън (на английски: Seth Woodbury MacFarlane)[1] е американски аниматор, актьор, певец, продуцент и сценарист на популярните в САЩ анимационни сериали Family Guy, Американски татко! и Шоуто на Кливланд, в които също така озвучава много от героите.[2]

Макфарлън изучава анимация и получава бакалавърска степен по изящни изкуства, след което работи като аниматор и сценарист докато през 1999 година създава свое собствено шоу - Family Guy. Носител е на две Еми, една Ани и една Уеби награди. Неговият кино дебют като режисьор, сценарист, продуцент и озвучаващ гласа на главния герой е с филма „Приятелю Тед“ на 29 юни 2012 година.[3][4] През септември 2011 година излиза и дебютният му албум „Музиката говори повече от думи“ („Music Is Better Than Words.“).

Той е защитник на правата на ЛГБТ гражданите и легализирането на марихуана.

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Сет Макфарлън е роден в Кент, Кънектикът. Родителите му, Роналд Милтън Макфарлън (роден през 1946 г.) и Ан Пери Сейджър (1947-2010), са родени в Нюбърипорт, Масачузетс. Сет има по-малка сестра, Рейчъл Ан Макфарлън (родена през 1976 г.). Той е от английски, шотландски и ирландски произход. Родителите на Макфарлън са се срещнали през 1970 г., когато и двамата са живели и работили в Бостън, Масачузетс, и са се оженили по-късно през годината. Двойката се премества в Кент през 1972 г., където Ан започва служба в South Kent School, като по-късно постъпва на работа в Kent School, в който Роналд също е бил учител. По време на детството си Макфарлън развива интерес към илюстрациите и започва да рисува анимационните герои Фред Флинтстоун и Уди Кълвача още преди да навърши две години.

Влияние в детството му по отношение на комедията оказват личности като Уди Алън, Джаки Глийсън, Мел Брукс и създателите на „Монти Пaйтън“. Още на 5-годишна възраст Макфарлън знае, че той ще гони кариера в областта на анимацията, която стартира със създаването на флип книги (flip books).Четири години по-късно (на девет годишна възраст) Макфарлън започва да издава седмичен комикс, озаглавен „Walter Crouton“ за Kent Good Times Dispatch – местния вестник в Кент, Кънектикът, за което му плащат по пет долара на седмица.

Макфарлън е получил дипломата си за средно образование през 1991 г. от Kent School. Докато е там той продължава да експериментира с анимация и получава 8 mm камера от родителите си.Макфарлън продължава образованието си, като учи кино, видео и анимация в Rhode Island School of Design (RISD), където получава бакалавърска степен по изящни изкуства. Като студент той първоначално иска да работи за Disney, но променя решението си след като се дипломира.

В RISD Макфарлън създава серия от независими филми и в крайна сметка среща бъдещия член на екипа на „Семеен човек“ в лицето на Майк Хенри, чийто брат, Патрик, е бил съученик на Макфарлън.В последната си година в университета той подготвя дисертация, озаглавена „Животът на Лари“, която в крайна сметка ще стане вдъхновение за създаването на „Семеен човек“. Професорът на Макфарлън внася филма му в студиото на Хана Барбера, където по-късно е нает.

Годините в Хана-Барбера[редактиране | редактиране на кода]

След колежа Макфарлън е бил нает в Хана-Барбера (тогава Hanna-Barbera Cartoons) по скоро на базата на сценария на „Живота на Лари“, отколкото на способностите му за създаване на анимация. Той е един от малкото хора, наети от компанията единствено въз основа на писателските си умения. Макфарлън работи като писател и създател на анимационни филмчета за „Cartoon Network“. Той работи по четири телевизионни сериала по време на службата си в студиото: „Лабораторията на Декстър“, „Крава и Пиле“, „Аз съм Невестулка“ и „Джони Браво“.

Работейки едновременно като писател и сториборд художник, Макфарлън отделя най-много време на „Джони Браво“. Той открива, че е по-лесно да развива свой собствен стил по отношение на „Джони Браво“, който не е характерен за „Лабораторията на Декстър” „Крава и Пиле“ и „Аз съм Невестулка“. Като част от екипа на „Джони Браво“, Макфарлън среща актьори и артисти дубльори като Адам Уест и Джак Шелдън. Познанството му с тези лица по-късно се превръща в значително вдъхновение за създаването и успеха на неговия сериал „Семеен Човек“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Child, Christopher. Ancestry of Seth MacFarlane. // Посетен на 2007-12-20.
  2. The Flintstones: Profile of Seth MacFarlane. // The Daily Telegraph. London, 2011-05-17.
  3. Seth MacFarlane guest stars on Conan; February 10, 2011.
  4. Ted Movie | Official Site for the Ted Film | In Theaters July 13, 2012. // Посетен на 2012-05-14.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]