Симплекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за геометричното понятие. За симплекс в комуникациите вижте симплексна връзка.

Образуване на симплекс от нулево до четвърто измерение

Симплекс е обобщено понятие за най-простата геометрична фигура в n-мерното пространство. Геометрически представлява множество от n+1 точки, свързани по между си всяка с всяка. Например 0-симплекс е точка, 1-симплекс е отсечка, 2-симплекс е триъгълник, 3-симплекс е тетраедър, 4-симплекс е петоклетъчник, 5-симплекс е шестопетичник. Принципно n-симплекс може да се състави от (n-1)-симплекс чрез добавяне на нова точка по n-тото измерение и свързването ѝ с всички останали върхове на (n-1)-симплекса.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Simplex“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.