Синдром на Капгра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Синдром на Капгра
Синоними Capgras syndrome
Специалност психиатрия
База данни
DiseasesDB
32606
Мед. рубрики MeSH D002194

Синдромът на Капгра е психично заболяване, при което индивидът се заблуждава, мислейки си, че близък приятел, роднина или дори домашен любимец е заменен с идентично изглеждащ самозванец[1]. Синдромът носи името на френския психолог, Джоузеф Капграс (1873-1950).

Делюзията най-често се наблюдава при пациенти с диагноза параноична шизофрения, но също така и при хора, страдащи от мозъчна травма или деменция. Често се наблюдава при хора с невродегенеративни заболявания, особено в напреднала възраст. Съобщава се също за връзка между синдрома и заболяванията: диабет, хипотиреоидизъм и мигрена. В един от случаите, синдрома е предизвикан при здрав пациент с помощта на кетамин. Появява се по-често при жените в съотношение от 3 към 2.

Признаци и симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Тези два случая са примери за делюзията на Капгра:

Госпожа Д, 74-годишна омъжена домакиня, изписана от местна болница след първото си постъпване, представена ни за второ мнение. По време на постъпването ѝ по-рано през годината, тя получава диагноза атипична психоза, заради убеждението си, че съпруга ѝ е бил заменен от друг непознат мъж. Тя отказва да спи със самозванеца, заключва спалнята си през нощта, иска оръжие от сина си и влиза в сблъсък с полицията при опит да бъде вътворена в клиника. Понякога мисли, че мъжът ѝ всъщност е починалия ѝ баща. Тя лесно разпознава други членове на семейството и обърква единствено съпруга си.
-Пасер и Уарнок, 1991.
Даян е 28-годишна самотна майка, която преминава преглед и медицинска оценка преди да бъде изписана от психиатрична болница. Това е третото ѝ постъпване за последните пет години. Винаги срамежлива и самотна, Даян проявява първите симптоми на психоза на 23. След преглед от доктора ѝ, тя започва да се тревожи, че е била повредена вътрешно и че никога няма да може да забременее. Състоянието на пациента се подобрява с невролептично лечение, но се влошава след изписването, защото отказва да приема лекарства. При постъпването ѝ осем месеца по-късно, тя съобщава за мъж правещ точни копия на други хора и че има двама нейни двойници, един зъл и един добър. Диагнозата е шизофрения с Капгарска делюзия. Тя е разрошена и има плешиво петна на скалпа в резултат от самонараняване.
-Синкман, 2008.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Общоприето е че делюзията на Капграс има комплексна и органична основа и може да бъде разбран по-добре чрез изучаване на невроатономичните травми свързани с него.[2]

В една от пъвите публикации, предполагаща церебралната основа на делюзията, Александър, Стус и Бенсън отбелязват, че заболяването може да е свързано с комбинация от травма на фронталния лоб, причиняваща проблеми с фамилиарността и травма на дясното полукълбо, причиняваща проблеми с визуалното разпознаване.

По-късно разкрития по отношение на причинителите на заболяването са постигнати в резултат на изследванията при пациенти с мозъчни травми, развили прозопагнозия. При това състояние, пациентите не могат да разпознаят лица, въпреки че са способни да разпознаят други предмети.

История[редактиране | редактиране на кода]

Синдрома на Капгра е кръстен на Джоузеф Капгра, френски психиатър, който първи описва заболяването в проучване от 1923 г.

Първоначално синдрома е смятан за чисто психиатрично заболяване, като делюзията за двойници е считана за симптом на шизофрения. Заболяването също е считано за изцяло женско, често представяно като симптом на истерия. Повечето от предложенията за причинителите на заболяването са психоаналитично. Днес, синдрома на Капгра е смятан за неврологично заболяване при което делюзията е основно в резултат на арганични мозъчни лезии или дегенерация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. What Is Capgras Syndrome?. // healthline.com. Посетен на 24 април, 2020 г..
  2. Capgras Syndrome and Its Relationship to Neurodegenerative Disease. // jamanetwork.com, декември 2007 г.. Посетен на 24 април, 2020 г..